Abonnementsartikel

I 30 år har Maskinbladet været en førende spiller blandt landbrugsmedierne - den udgave, der udkommer i dag, er nummer 500

Maskinbladet er nu udkommet i 500 eksemplarer og 30 år. Det er en periode, hvor avisen har fulgt udviklingen i landbruget ganske nøje, og ligesom den teknologiske udvikling har ændret meget i landbruget i de seneste 30 år, har også bladproduktion undergået en voldsom udvikling.

Maskinbladet var i de første år overvejende et annoncemedie, men bladet har i årenes løb udviklet en stærk redaktionel profil som uafhængigt medie, der kan tage fat på mange af de sager, som landbrugets organisationers egne medier afholder sig fra at berøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet er først ude med mange nyheder på internettet, og både net- og printudgaverne formår ofte at sætte en politisk dagsorden. Den uafhængige profil blev for nylig fremhævet, da en dansk journalist i Canada modtog en hæderspris - se omtalen på side 11.

Millioner på internettet

I dag udsendes nyhederne stadig på papir hver tredje uge, men dertil kommer, at nyhederne udkommer på maskinbladet.dk i en løbende strøm i takt med, at begivenhederne finder sted.

Maskinbladet har altid været i forreste linje, når det har handlet om at indføre moderne medieplatforme. Avisen var da også det første landbrugsmedie, som gik på nettet med en hjemmeside, der havde nyttigt indhold, som siden er blevet værdsat af flere og flere brugere.

Internettet tilbyder nu så mange muligheder, at det for mange er den foretrukne nyhedskilde. Maskinbladets besøgstal er da også konstant gået opad, så sitet i dag har flere end 700.000 månedlige besøg og syv millioner sidevisninger hver måned.

Maskinbladet fortsætter selvfølgelig produktudviklingen og tilbyder også sine læsere at modtage de elektroniske nyheder på smartphones, som er blevet en platform, mange bruger, når de læser maskinbladet.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også tv på internettet var en nyskabelse, som Maskinbladet førte an med blandt landbrugsmedier.

Regional avis

Det synes således at være lysår siden, de første udgaver af den regionale avis Maskinbladet blev produceret med en teknik, som vi i dag anser for nærmest forhistorisk.

Fax og telex blev tekniske fremskridt, som pegede frem mod den tid, da det blev muligt at transmittere indholdet elektronisk, hvor avisproduktionen tidligere var afhængig af at køre eller flyve siderne frem til trykkeriet over lange afstande. De nye tekniske muligheder har effektiviseret sideproduktionen, men samtidig er Postdanmark blevet knap så fleksible at samarbejde med, og det betyder, at de teknologiske landvindinger alligevel fortabes i ineffektiv distribution.

Det er derfor helt naturligt, at internettet og andre elektroniske platforme vinder stadig større udbredelse. Og Maskinbladet er som altid frontløber i den teknologiske udvikling.

Fremsynet maskinhandler

Mange af de muligheder, som internettet giver i dag, synes at være selvfølgeligheder for os. Men det er trods alt ikke længere siden end i juni 1997, at Maskinbladet gik på nettet med maskinhandlernes brugte maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af den tids mest fremsynede maskinhandlere, som også siden viste sig at have et godt blik for mulighederne i den moderne teknologi, var maskinhandler Allan Mahler, som blev interviewet i maskinbladet i anledning af nyskabelsen. Han kunne se store muligheder i det nye medie og fortalte Maskinbladets læsere, hvordan han forestillede sig en elektronisk handel kunne komme til at foregå i en nær fremtid.

Han fortalte i et interview med Maskinbladet, at han forestillede sig en kunde, som ser en maskine på sin pc-skærm og derefter faxer eller sender elektronisk post til maskinhandleren.

Han fik ikke bare ret i sin spådom, men virkeligheden kom til at overgå de store visioner, som allerede dengang blev født i Maskinbladet. I de efterfølgende år udviklede maskinbladet.dk sig hele tiden med nye funktionaliteter, som værdsættes den dag i dag af annoncører og brugere og gør maskinbladet.dk til det førende landbrugsmedie på nettet.

Nyheder i døgndrift

Den første version af maskinbladet.dk indeholdt kun opdatering med avisens artikler hver tredje uge. Men allerede i 1999 begyndte redaktionen at lægge nyheder på næsten dagligt, og inden længe blev der tilføjet et e-mail-nyhedsbrev.

I dag har Maskinbladet en særskilt netredaktion, og to gange om dagen udsendes et nyhedsbrev. Den trykte avis, som stadig udkommer hver tredje uge, indeholder en anden type læsestof. Det er artikler, som typisk er længere og går mere i dybden end de hurtige netnyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under "Se flere billeder" i højre spalte kan du se gamle forsider af Maskinbladet.