EU-Kommissær Dacian Cioloş fremlagde onsdag sit forslag til en reform af den fælles europæiske landbrugspolitik. Et af forslagets hovedelementer er, at landbrugsstøtten skal blive grønnere, så der kommer større fokus på natur, miljø og klimatiltag i landbrugspolitikken. Og det glæder den danske fødevareminister Mette Gjerskov (S), oplyser hun i en pressemeddelelse.

- Kommissionen viser med udspillet, at de også ønsker en grønnere landbrugspolitik og det er præcis det, som vi har fokus på i regeringsgrundlaget. Nu bliver det min fornemste opgave under de forestående forhandlinger at sikre, at de mange ord om en grønnere politik bliver til virkelighed og dermed kan være med til at sikre fremtidens landbrug, siger Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Urimeligt

Hun er dog ikke begejstret for alt, hvad der onsdag er kommet fra Bruxelles. For EU lægger op til en reduktion af den direkte støtte i flere lande herunder Danmark. Til gengæld sker der større tilskud til en række af de nye medlemslande i Østeuropa.

- Dansk landbrug befinder sig i en krise, og jeg mener ikke, det er rimeligt, at danske landmænds konkurrencesituation skal forværres i forhold til deres europæiske kollegaer, siger Mette Gjerskov og fortsætter.

- Danmark er et af de lande, der modtager absolut mindst fra kassen med landdistriktsmidler, der kan bruges til miljø, natur, økologi og klima. Der mener jeg, at vi kunne trække nogle flere grønne penge hjem til dansk landbrug, og det vil jeg selvfølgelig tage med mig ind i forhandlingerne.

Central reform

Når Danmark overtager formandskabet i EU fra 1. januar 2012 vil netop forhandlingerne om den fælles landbrugspolitik være et centralt element. En aftale forventes ikke at være på plads under dansk formandskab, men først i løbet af 2013.

Kommissionens forslag til reform af den fælles landbrugspolitik udgøres af en række forslag, som blandt andet omhandler den direkte landbrugsstøtte, landdistriktsstøtten, markedsinstrumenter og regler for finansiering og kontrol samt krydsoverensstemmelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reformen i landbruget skal udmøntes i slutningen af 2013 og forløbe frem til 2020.

EU's landbrugsbudget udgør på nuværende tidspunkt cirka 59 milliarder euro, godt 40 procent af det samlede EU-budget. Cirka 43 milliarder euro går til den direkte støtte til landmændene.

I Danmark udgør den direkte støtte i øjeblikket cirka 7,3 milliarder kroner.