Danmark har nogle af de skrappeste miljøkrav i EU. Bæredygtigt Landbrug stiller spørgsmålstegn ved, hvad vi får ud af den strenge lovgivning.

- De mange miljøindgreb har kostet arbejdspladser og været stærkt medvirkende til den store gældsætning i dansk landbrug, siger Vagn Lundsteen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er derfor bekymret for omlægningen af EU-landbrugsstøtten, som ser ud til at komme til at gå ud over de danske landmænd i særdeleshed, fordi omlægningen er til fordel for mindre landbrug og ikke store industribrug som de danske.

- Vi bliver ikke fremadrettet honoreret for den store indsats, der har været gjort gennem de seneste 25 år. Når nu EU-støtten omlægges fra 2014, er der ingen goodwill gemt i pakken fra EU. Danmark ser ud til at blive den store taber på den del af EU's landbrugsreform, der handler om hektarstøtte. Danske landmænd ser ud til yderligere at miste fem procent af støtten frem mod 2020, siger han.

Bæredygtigt Landbrug opfordrer derfor den nye regering til at evaluere de sidste 25 års miljøindsats.

- Hvad har virket og hvad virker ikke? Det gælder om i fremtiden at koordinere miljøindsatsen med vore nabolande. Det betaler sig ikke at være duks. Det får man kun naboernes hovedrysten ud af, siger Vagn Lundsteen.