Bæredygtigt Landbrug savner mere landbrugsfaglighed i den nye regering, hvor de to tidligere miljøordførere Mette Gjerskov (S) og Ida Auken (SF) er blevet udnævnt til henholdsvis fødevareminister og miljøminister.

- Der er flere, der varetager miljøets interesser, men hvem varetager landbrugets interesser? Det er klart, at vi hellere havde set en fødevareminister med en større landbrugsmæssig baggrund, siger direktør for Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har tidligere oplevet Mette Gjerskov som en medspiller for de grønne organisationer og en modspiller for landbruget. Det er ingen hemmelighed, at vi har haft nogle diskussioner med Mette Gjerskov, siger han.

De bæredygtige er bekymrede

Han kalder Mette Gjerskov en "spændende og farverig person" til opgaven som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Så længe hun holder sig til sandheden, så ser vi optimistisk frem mod et samarbejde med Mette Gjerskov, siger Vagn Lundsteen, der lover at fastholde den nye minister i, at hendes udspil på landbrugsområdet skal være fagligt begrundede.

Er I bekymrede?

- Ja, det er vi selvfølgelig. Man siger jo nogle ting under en valgkamp, som ville være meget problematiske, hvis man skulle til at gennemføre dem nu. Mette Gjerskov har jo ikke holdt sig tilbage med at love forbud mod pesticider, og hun mener, at landbruget bruger for meget gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo mærkeligt, når erhvervet allerede har halveret mængden af gødning, og Danmark er det land i Europa, hvor landmændene bruger mindst gødning i forhold til produktionens størrelse, siger han.

Han ser derfor frem til oprettelsen af en landbrugskommission, som han forventer, vil sikre, at det bliver det faglige, der styrer politikken, og ikke politikken der styrer det faglige.