Virksomheder, som har den fællesnævner, at de bruger en højere andel af teknologi eller viden end resten af erhvervene, har en højere eksportandel, ansætter flere veluddannede, betaler dem mere og har overlevet krisen bedre end resten af økonomien. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er blot nogle af konklusionerne i en ny rapport, der er udarbejdet af analysebureauet eStatistik for Region Syddanmark. Rapporten søger for første gang at kortlægge videnerhvervenes betydning. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Disse industrier får større og større betydning for Danmark. Fra at vi var ren øl, smør og bacon, har vi set disse videnindustrier langsomt vokse frem. Det er tydeligt, at de er Danmarks fremtidige industrier, siger Kent Nielsen, ejer af eStatistik.

Sårbar over for udenlandsk opkøb

Dog lader branchen til at være sårbar på et vigtigt område:

Kun 2,5 procent af jobbene inden for videnfremstilling og 14,4 procent inden for videnservice ligger hos nystartede virksomheder. Det betyder, at de store, etablerede virksomheder dominerer erhvervene.

Dermed bliver Danmark sårbar over for en bølge af udenlandske virksomhedsovertagelser, som eksempelvis amerikanske Dupont's overtagelse af enzymgiganten Danisco. Beslutter Dupont sig for at flytte videnjob til udlandet, har branchen svært ved at erstatte dem, mener Kent Nielsen.

Alligevel lader det til at være en særdeles god forretning at tiltrække denne type af virksomheder. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

De er ifølge rapporten en garant for en veluddannet arbejdskraft og højere produktivitet.