Rauch Axis 50.1 W får topscore, når det gælder konstruktion af maskinen

Den tyske producent Rauch bygger gødningsspredere, saltspredere og luftsåmaskiner. Rauch Axis 50.1 W med en arbejdsbredde på 18-50 meter blev introduceret i 2007.

Ud over mekaniske spredere har Rauch også hydraulisk-drevet spredere i sortimentet.

Spredemønster: VK: 8,2 procent, VK efter optimering: Optimering ikke nødvendigt

Efter indstilling af sprederen ifølge spredetabellen opnår Rauch en VK på 8,2 procent i marktesten. En god værdi. Der blev ikke lavet yderligere justeringer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I manualen anbefaler Rauch, at man kun justerer sprederen, hvis en af bakkerne indeholder mere end 15 procent over gennemsnittet. I testen var der maks. 13,5 procent over gennemsnittet, så ifølge manualen er det fint, og der var ikke grund til yderligere justering af spredemønsteret.

Kantspredning: K: 2,6 promille, CT: 18,7 procent

Efter at have aktiveret kantspredefunktionen med et enkelt tryk på knappen, bliver doseringen automatisk reduceret med 20 procent, og Telimat-deflektoren bliver sænket elektronisk på højre side af maskinen. Telimat'en bøjer gødningsstrømmen bagud. 2,6 promille af gødningen spredes ud over kanten af spredningen. Godt resultat.  Ingen store udsving i spredemønsteret. Fordelingen er fint - CT er 18,7 procent.

Computer: 3,5

Sprederen er udstyret med en Quantron E-computer. Farveskærmen viser kun sort/hvid, og der er ingen touch screen. Klar og indlysende menu-struktur og design takket være logiske symboler og knapper. Computeren har en USB-indgang til opbevaring af data.

Maskinen er Isobus-kompatibel. En dyrere Isobus-terminal (CCI) med farveskærm og touch screen er også en mulighed som ekstraudstyr.

Brugervenlighed: 4

Det er nemt at indstille sprederen. Find navnet på gødningen i databasen på internettet eller på en tilhørende CD-ROM med 13 sprog. På grund af de mange spredetabeller har Rauch fravalgt at samle dem i en bog. Hvis landmanden bruger CD-ROM'en tjekker pc'en automatisk, om der findes opdateringer af spredetabeller til gødningen.

Næste trin er at indtaste flowfaktoren i computeren (0,8 for Rauch, hvis man bruger Yara KAS) og derefter dosis og gødningens nedfaldspunkt - 155 svarende til en arbejdsbredde på 36 meter. Alt er elektrisk. Det er ikke nødvendigt at bruge håndtag til at justere sprederen.

Optimering af spredemønster: 3,5

Manualen foreskriver fire bakker (4,5, 9,0, 13,3 og 18,0 meter) på begge sider af sprederen, når man anvender den store arbejdsbredde. Med en bakke i midten er der i alt ni bakker. Det er nødvendigt at køre over bakkerne tre gange.

Manualen giver syv eksempler på forkerte spredemønstre samt løsninger til, hvad man skal gøre, hvis de opstår. Simpelt.

Telimat-kantspredeudstyret kan justeres. Afvigelser i spredningen på grund af en dårligere kvalitet af gødning kan forekomme.

Rauch har ikke nogen bakketest for kantspredning i manualen - kun en kort forklaring af, hvordan Telimat-afvigere/begrænseren kan justeres, hvis landmanden synes, at for meget af gødningen ender i grøften.

Konstruktion: 5

Konstruktionen er klart testens bedste. Glat og smukt design, meget robust bygget. Den veldesignede, tunge maskiner har mange fine detaljer.

Når man kigger på sprederen, er det tydeligt, at Rauch udelukkende koncentrerer sig om at lave gødningsspredere. Fire udkigsvinduer foran, to bagved - og endda to i tankoverdækningen.

Den forreste del af sprederen er beskyttet af en robust plastikplade, som forhindrer mudder fra traktorens baghjul i at komme ind i sprederen.

Drev til tallerkner er i oliebad og vedligeholdelsesfrit. Kun i PTO'en er der smørenipler. Alle afkroge er nemme at nå med højtryksrenseren.

Maskinen har en meget langsomt roterende omrører - kun 18 omdrejninger i minuttet - så gødningen bliver ikke pulveriseret.

Gødningssprederen har en vejeramme med to vejesensorer. Der er ingen referencesensor.

Vinklen på stigen kan justeres. Perfekt. Gødningstanken har runde hjørner, så risikoen for at flænse bigbags, når man læsser af, er mindre. Alle dele, der kommer i kontakt med gødningen, er lavet af rustfrit stål - inklusiv alle skruer og møtrikker.

Malerkvaliteten er rigtig god. Den er helt igennem elektrisk styret - ingen hydraulik.

Til sidst er der et lille kritikpunkt: De billige lys ser malplacerede ud på en spreder af så høj kvalitet.

Læs også Seks gødningsspredere i test.

Læs også Sådan er spredetesten foregået.

Læs også TEST: Kompleks konstruktion - enkel at bruge.

Læs også TEST: Let at trimme.

Læs også TEST: Præcis spredning og god konstruktion.

Læs også TEST: Stærk terminal og sensor til sidehæld.

Læs også TEST: Flot kantspredning - men svær at optimere.