Abonnementsartikel

Oppositionen præsenterer nu hovedlinjerne i den natur- og landbrugspolitik, der vil blive ført, hvis rød blok vinder valget. Det økologiske areal skal tredobles, kvælstof skal reduceres med lokale kvoter, og en kommission skal se på landbrugets vækstmuligheder. Fødevareministeren mener, at planen bliver dyr for landbruget.

Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten løfter nu lidt af sløret for, hvilken miljø- og landbrugspolitik der vil blive ført, hvis den røde blok vinder det kommende folketingsvalg. Det skriver Altinget.dk.

De fire partier har i fællesskab skrevet en kronik om den kommende politik, som blev bragt i Politiken lørdag. Her skriver partierne, at de vil "præsentere et fælles oplæg til en ambitiøs og ærlig naturpolitik. En politik, som har til hensigt at imødekomme såvel landbrugets som miljøets krise."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et element i planen er en Naturplan Danmark 2020, som skal forbedre biodiversiteten og sikre større arealer til natur og skov. I gennemsnit vil partierne etablere 5.000 hektar ny skov og 3.500 hektar andet natur om året frem mod 2020. Finansieringen skal primært komme fra EU.

- Der er muligheder for at bruge EU's landbrugsstøtte til at gå i en mere grøn retning, men i dag sender vi i stedet pengene retur, siger Mette Gjerskov.

En række af partiernes forslag vedrører landbruget, hvor lettelserne af jordskatterne skal rulles tilbage, og der skal stilles klare, langsigtede miljøkrav.

For at forbedre vandmiljøet vil oppositionen ændre vedligeholdelsen af 20.000 kilometer vandløb - markant mere end de 7.300 kilometer, som regeringen planlægger. Også i forhold til kvælstofreduktionerne stiller oppositionen krav. Mens regeringen nu undersøger tidsfristen for, hvornår 10.000 ud af i alt 19.000 ton kvælstof skal reduceres, så fastholder oppositionen, at de 19.000 ton skal nås inden 2015.