De har haft over 12 år til at omstille sig til nye regler for burhøns. Men alligevel er de europæiske ægproducenter langt fra klar til at leve op til nye regler, der giver hønsene mere plads at røre sig på og bedre udstyr, når reglerne træder i kraft 1. januar 2012. Det blev klart ved en konference i Bruxelles i dag.

Ifølge tal fra foreningen for den europæiske æg-industri EUWEP kan så meget som 29 procent af de europæiske liggehøner stadig befinde sig i for små bure ved årsskiftet, hvis der ikke bliver sat i en voldsom slutspurt de sidste 11 måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og for en del lande er det fuldstændigt umulig at nå i mål. For eksempel i Polen, hvor myndighederne forudser, at 90 procent af alle æg stadig vil komme fra burhøns i for små bure.

Også lande som Grækenland, Italien, Portugal og Spanien siges at være meget langt bagud i omstillingen til det regelsæt, som blev vedtaget i 1999.

L&F: For dårligt

Det gør Landbrug & Fødevarers sektorchef for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen, meget vred.

- De har haft over 12 år til det, og det er for dårligt, at de ikke er kommet længere, siger sektorchefen, der selv deltager i konferencen i Bruxelles.

Han forsikrer, at de danske producenter vil leve fuldt op til reglerne, fordi pakkerierne ellers ikke vil modtage deres æg efter skæringsdatoen. Og han understreger, at man ikke bare kan lade synderne i særligt Syd- og Østeuropa fortsætte, som om intet var hændt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor ser han gerne et eksportforbud for den slags æg, så de ikke underminerer konkurrencen for alle dem, der har investeret i de nye og bedre bure. 

- De skal ikke have lov til at sende deres æg ud af landet, og det samme skal gælde for ægprodukter og varer, der er fremstillet med sådanne æg, siger Jørgen Nyberg Larsen.

For dyrt

Fra landbrugets EU-organisation COPA-COGECA beder man til gengæld om forståelse for, at det er dyrt og kompliceret for producenterne at omstille sig.

Organisationens repræsentant Charles Bourns mener, det koster en mellemstor besætning på 50.000 høns i omegnen af 7,5 millioner kroner at omstille sig til de større bure. Penge, som mange ikke har på et tidspunkt, hvor priserne på æg er faldet, og hvor krisen generelt kradser i erhvervet.

- Vi må indse, at en hel del mindre landbrug bliver nødt til at opgive deres levebrød på den bekostning, siger Charles Bourns, der repræsenterer fjerkræsholdene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imens gør ægindustriens organisation EUWEP det meget klart, at man står over for en mulig mangel på æg i Europa, når en stor del af produktionen fra årsskiftet i princippet vil være ulovlig.