Luften er tyk af anklager, og skyttegravene er tydeligt ridset op. Gensplejsning deler både politikere, interesseorganisationer og forskerverdenen midt over. Det skriver Altinget.dk.

Fødevareminister Henrik Høeghs GMO-høring i fredags er blevet kritiseret af organisationer og oppositionen både for at være for kritisk og for ukritisk. Oppositionen har at de to kritiske eksperter, Mickey Gjerris og Rikke Bagger Jørgensen, var sat til at tale om "ufarlige" emner, hvor kritikken ikke ville komme frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu får Høegh også hug fra eksperter.

Lektor Mickey Gjerris, Center for Bioetik og Risikovurderinger, KU-Life, Københavns Universitet, kritiserer høringen for at bringe de samme argumenter til torvs, som i de sidste mange år.

Plantebiotekfolkene har en dyb interesse i, at den her teknologi skal ud over rampen, det er deres levebrød og hjertebarn. Derfor er det ikke dem, man skal spørge, siger Gjerris, der hellere havde set en bredere debat om fordele og ulemper.

Kompetente forskere?


Professor Birger Lindberg Møller, Institut for Plantebiologi og Bioteknologi på Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, deltog som tilhører fredag.

Han kritiserer ligeledes høringen - men med den vinkel, at visse af indlæggene manglede seriøsitet og objektivitet, og at politikernes beslutning bliver derefter. Han peger også specifikt på den kontroversielle David Andow samt Rikke Bagger Jørgensens oplæg samt Mickey Gjerris' indspark under den afsluttende paneldebat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man laver en høring, hvor man indkalder folk, som ikke er de bedste eksperter på området, og prøver at drage dem til ansvar for den beslutning, man tager politisk. Hvis man vil bruge forskning som vejledning, skal man indkalde kompetente forskere, siger Birger Lindberg Møller til Altinget.

Den kritik har Rikke Bagger Jørgensen kun latter til overs for, og hun skyder straks bolden videre:

- Så kan man også sige, at når man indkalder foredragsholdere som Preben Bach Holm og Jeremy Sweet, som begge er stærkt pro-GMO, så er det lige så dybt useriøst, siger hun til Altinget.