I anledningen af det landsdækkende arrangement Åbent Landbrug den tredje søndag i september, slår Kvægbrugets Forskningscenter (KFC) også dørene op på søndag klokken 10.00-16.00.

KFC er både en malkekvægbesætning med 210 malkekøer og et forskningssted, hvor der bliver gennemført en række forskningsprojekter i tæt samarbejde med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år har Åbent Landbrug fokus på det automatiserede landbrug. I den anledning er der optaget en tv-udsendelse "Landbrugets robotter" hos Kvægbrugets Forsøgcenter og Forskningscenter Foulums automationslaboratorium.

Som et højteknologisk kvægbrug er der på KFC mulighed for at se den nyeste teknologi inden for kvægproduktion - blandt andet computerstyrede foderkasser, malkerobotter, automatiske strømaskiner, sutteautomater til kalve, aktivitetsmålere samt meget andet overvågningsteknologi.

Ny overvågningsteknologi

Derudover kan man se KFC's nye kostald med kælvningsafdeling samt skåneopstaldning efter kælvning. Et nystartet forsøg er i gang med at undersøge, hvad det betyder for koen at blive opstaldet i et skåneområde frem for at blive lukket sammen med de andre køer lige efter kælvning.

Under besøget kan man også få informationer om de seneste nye forskningsresultater herunder om fodring af slagte- og kødkvægskalve, foderets betydning for mælkens smag samt nyt om arbejdet med at udvikle overvågningsteknologi, som kan "sladre" om køernes fysiologiske tilstand, sundhed og velfærd.

Børn og barnlige sjæle kan stå på hovedet i halmen, gribe flødeboller i luften, køre moon-cars, quizze og meget andet. Desuden er der smagsprøver fra Arla og Danish Crown til de besøgende.