I næste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 17. september, skriver dyrlæge Laurs Møller om erfaringerne fra det femte Dairy Solutions Symposium, der blev afholdt i dagene 1. og 2. juli på universitet i Wageningen ved Utrecht i Holland. Her var en lang række internationale forskere og praktikere inviteret til blandt andet at give oplæg og en status på subklinisk vomacidose.

Fodring efter at opnå maksimal mælkeproduktion indebærer en større risiko for udvikling af vomacidose hos malkekøer. Vom-pH hos højtydende køer varierer i løbet af døgnet afhængigt af, om koen æder, tygger drøv, fordøjer foder, eller om der sker absorption af kortkædede fedtsyrer. Derfor ses også tilfælde, hvor vom-pH uden problemer i kortere perioder kan falde til værdier under det optimale (vom-pH på mellem 6,0 og 6,4), hos køer, der ellers optræder sunde og trivelige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så langt var de fleste af Dairy Solutions Symposiets deltagere enige om at kunne konkludere. Men hvad de bagvedliggende årsager er til, at køer udvikler subklinisk vomacidose, var der til gengæld langt flere bud på.

Årsag eller følgevirkning?

Subklinisk vomacidose betragtes som en forstyrrelse i forgæringen af foderet, forgæringshastigheden, mængden af stivelsen, der fordøjes i vommen samt mængden af NDF i foderet. Men også partikelstørrelsen i foderblandingen er en medvirkende årsag til, at køer udvikler subklinisk vomacidose.

Trods de veldefinerede værdier for den optimale vom-pH, så er der stadig mange usikkerheder forbundet med at bruge præcise pH-værdier som diagnose for subklinisk vomacidose. En argumentation, forsker og professor Joachim Kleen fra Alta Genetics i Tyskland fremførte ved at stille den tilhørende forsamling på symposiet spørgsmålet om, hvorvidt eksempelvis laminitis hos køer opstår på grund af subklinisk vomacidose, eller om køer udvikler subklinisk vomacidose, fordi de har laminitis?

Svaret svæver endnu, men som et supplement til debatten mente han, at subklinisk vomacidose måske i højere grad skal ses som en indikator for generelle sundheds- og managementproblemer på besætningsniveau mere end et sundhedsproblem i sig selv.

   Læs mere i næste nummer af Bovilogisk. Abonnement kan bestilles på 7620 7900 eller på www.bovilogisk.dk.