- Hvis det skal lykkes at fordoble det økologiske landbrugsareal, er der to forudsætninger: At det giver flere penge end konventionelt landbrug, og at produkterne kan afsættes, siger seniorforsker Brian Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, til Økologi og Erhverv.

- Der ligger jo ikke en dejlig stor bunke ubrugt jord nogensteds, hvor nye økologiske landmænd kan starte deres bedrift. Al tilvæksten skal komme fra omlægning, siger Brian Jacobsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvfølgelig vil der komme nogen nye til - måske endda friske fra landbrugsskolen, som skal til at starte. Og har de en økologisk landmandsuddannelse, vil de sikkert også etablere sig som økologer. Men der er altså ikke så farligt mange af dem.

Han vurderer, at de fleste landmænd, som ønsker at omlægge til økologi, allerede har gjort det. Der er altså ifølge Brian Jacobsen ikke meget, der tyder på en kraftig vækst frem mod 2020.

- Det eneste, der for alvor kunne rykke ved billedet, er ændrede afsætningsvilkår og priser. Meget af væksten i det økologiske forbrug i Danmark kommer fra øget import. Hvis importen pludselig blev begrænset, kunne det ændre meget, siger han til Økologi og Erhverv.