Lyt til artiklen:

Innovationscenter oplever god interesse for omlægning til økologi

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Innovationscenter for Økologisk Landbrug oplever god interesse for et tilbud om gratis omlægningstjek.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har budgetteret med 185 omlægningstjek i 2022, og efter første halvår har vi allerede gennemført eller har aftaler i kalenderen om 110 besøg. Det er meget tilfredsstillende, siger Jens Peter Hermansen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Men et er interessen for et gratis omlægningstjek, noget andet er, om det rent faktisk fører til omlægning. Når en kampagne i en kommune er afsluttet, evalueres den ved at kontakte landmændene og høre, hvad de synes om omlægningstjekket.

- De er samstemmende positive og føler sig bedre oplyst end før. I de to senest afsluttede kampagner svarer hhv. 43 og 53 pct. af landmændene, at de forestiller sig at lægge om til økologi inden for de næste to år. Hertil kommer en gruppe landmænd, der først skal undersøge fx afsætningsmulighederne, inden de tager stilling, fortæller Jens Peter Hermansen.

Behov for oplysning

Han er på den baggrund overbevist om, at omlægningstjek har en berettigelse, selv om økologisk drift og mulighederne for at lægge om ikke er nyt i Danmark.

- Der er et behov for oplysning, som vi første rammer, når vi går ud og tager samtalen en til en. Vi får kontakt til nogle målgrupper, som vi ellers ikke møder, og vi afmystificerer økologien, når vi får talt den igennem ud fra virkeligheden på den enkelte bedrift, forklarer Jens Peter Hermansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omlægningstjek appellerer særligt til to typer af landmænd, enten store planteavlsbrug eller helt små brug, der har fokus på direkte salg og på at etablere en arbejdsplads via specialproduktioner. De store brug tænker strategi og virksomhedsudvikling og ønsker at positionere sig til fremtiden.

- Gennemsnittet er på 100 ha, men lige netop den type mellemstore landbrug er der ikke mange af blandt kunderne. Jeg tror, det skyldes, at disse brug ofte passes ved siden af et hel- eller halvtidsjob og er lettest at drive konventionelt, vurderer Jens Peter Hermansen.