Trods høje foderpriser i begyndelsen af 2009 var noteringen for æg så høj, at ægproducenter med traditionelle bure fik det bedste resultat i 20 år, mens producenter af skrabeæg og æg fra fritgående samt økologiske høns kun har haft enkelte år med højere dækningsbidrag de seneste 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortalte Lars Lunding, formand for konsumægsgruppen i Dansk Landbrugs Erhvervsfjerkræsektion på sektionens årsmøde i dag, tirsdag, i Brædstrup.

Han undlod dog ikke at tilføje, at ægbranchen fortsat har store udfordringer.

- Vi er fortsat meget frustrerede over de urimeligt lange sagsbehandlingstider for miljøgodkendelser, for det har også negativ indvirkning på både dyrevelfærd og miljø, når man skal vente alt, alt for længe på at kunne bygge om til nye stalde med bedre forhold for dyrene, for medarbejderne og for miljøet, sagde han.

Særligt dansk problem

- Inden for den økologiske produktion har vi den særlige problematik, at den danske fortolkning af de fælles EU-regler betyder, at der reelt ikke kan bygges etagesystemer, der ville gavne miljø og dyrevelfærd, siger Lars Lunding.

Han vurderer dog, at det ser ud til, at en samlet branche er ved at finde en løsning i samarbejde med Plantedirektoratet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods problemerne med kommunernes sagsbehandlingstider så fortsatte omstillingen til berigede bure og nybygning, renovering og fornyelse af bestående anlæg til gulvhøns i 2009, og trods danske særtolkninger af det fælles EU-regelsæt for økologi, så er der en række projekter på bedding.

- Så optimismen for ægbranchens fremtid fejler bestemt ikke noget, siger Lars Lunding.