Flere og flere undersøgelser peger i samme retning: Kød fra firbenede dyr, også kaldet rødt kød, kan være kræftfremkaldende. Derfor er Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet nu gået i gang med at samle en arbejdsgruppe, der skal gennemgå de nyeste forskningsresultater i forhold til sammenhængen mellem kræft og rødt kød. Det skriver Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan føre til, at danskerne for første gang får et kostråd, der præcist angiver, hvor meget rødt kød man må spise om dagen eller i løbet af en uge.

- Målet er, at vi får en officiel mængdeanbefaling, og at vi går sammen med dem, vi plejer at samarbejde med - Kræftens Bekæmpelse og andre - om, hvordan vi kommunikerer det, siger kontorchef i fødevarestyrelsen, Else Molander, til Altinget.dk.

World Cancer Research Found har anbefalet, at man kun spiser 71 gram rødt kød om dagen og er på vej med flere forskningsresultater.

- Det skal gennemgås i forhold til den danske kost. Der er både fordele og ulemper - risiko og nytte - ved kød. Kvinder har ikke et stort indtag af det såkaldte røde kød - gennemsnitligt 83 gram om dagen. Det er mændene, der ligger højt - de spiser i gennemsnit 140 gram om dagen. Det er normalt kvinder, der reagerer på den type råd, så vi er nervøse for, om nogle vælger det helt fra, siger Else Molander, der peger på, at en del kvinder i forvejen får for lidt jern.

Arbejdsgruppen, der skal se på kostanbefalingerne, er i øjeblikket ved at blive nedsat. Og i Fødevarestyrelsen håber man på at være færdig med arbejdet i sommeren 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Landbrug og Fødevarer er man opmærksom på, at en række forskningsresultater peger på en sammenhæng mellem kræft og rødt kød. De er derfor ikke afvisende over for, at der laves et kostråd om denne type kød.

- Vi vil gerne samarbejde om at udforme og melde kostrådene ud. Det er vigtigt, at det bliver forståeligt. Og der skal ikke sættes stempler på, at noget kød er sundt eller usundt, men at det er mængderne, folk skal være opmærksomme på, siger Winnie Pauli, der leder afdelingen Mad, Måltider og Ernæring i Landbrug og Fødevarer, til Altinget.dk.