I hvilken udstrækning kan man regulere landbruget, som man regulerer andre erhverv? Hvilke erfaringer er der med de nye muligheder for ejerforhold, som lovforslaget indfører, i andre lande? Hvad har den væsentligste betydning for landbrugets udvikling og fremtid?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var blandt spørgsmålene til en høring onsdag på Christiansborg om de ændringer i loven, som forslaget om at liberalisere landbruget vil medføre. Det skriver Altinget.dk.

Høringen blev blandt andet brugt til at se på landbrugets udvikling og dets rammevilkår set i lyset af krisen.

Her gennemgik Henrik Zobbe, direktør for Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, de faktorer der har den væsentligste betydning for landbrugets økonomiske vækst og konkurrenceevne.

En af hans pointer var, at landmanden reelt står med tre valgmuligheder i en situation, hvor priserne på fødevarer falder samtidig med, at produktionsomkostningerne stiger:

- At strukturtilpasse bedriften til det faldende bytteforhold samt de reguleringer, som samfundet vedtager - med andre ord færre omkostninger og mere effektiv produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At vælge at blive deltidslandmand og i stedet tage et andet deltidsjob eller lade ægtefællen gøre det.

- At forlade branchen: Se at komme videre hurtigst muligt.

Blandt oplægsholderne var også Morten Blom Andersen, kontorchef, arealkontoret, FødevareErhverv, som også påpegede, at lovforslaget vil hjælpe landbruget, der står over for en række problemstillinger: Stærkere internationalt konkurrencepres, en række nye lande på markedet samt skærpede miljøkrav.

- Disse meget konkrete udfordringer betinger så at sige de hovedelementer, som det foreliggende lovforslag består af, nemlig liberaliseringen af de hidtidige begrænsninger på såvel størrelsen af den enkelte bedrift og af den kreds af personer, der må eje sådanne bedrifter, samt ophævelsen af den hidtidige binding mellem stalddriften og markbruget, sagde Morten Blom Andersen.

Resumé af lovforslaget:

Lovforslagets formål er at modernisere landbrugsloven for at sikre et landbrugserhverv i fortsat vækst og at normalisere reguleringen af landbrugserhvervet i forhold til den generelle erhvervsregulering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget indeholder forslag om ophævelse af regler om husdyrhold og arealkrav, ophævelse af arealgrænse for erhvervelse og forpagtning, ændring af reglerne om bopælspligt og lempelse af reglerne om personers og selskabers erhvervelse, herunder ophævelse af reglerne om fortrinsstilling.

Kilde: Fødevareministeriets hjemmeside, www.fvm.dk.