Herhjemme er de fleste glatte tromler, der bruges til græsmarkerne, de gamle cement-modeller. De egner sig ikke synderligt godt til transport, men det har et firma fra Nordirland forsøgt at løse med en ny tromle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tromlen køres som en traditionel tromle i marken. Den har en arbejdsbredde på 3,4 meter, men arbejdsbredden er intet problem under transport trods det, at tromlen kun består af én lang tromle-sektion.

Tromlen har nemlig transporthjul og et ekstra træk i den ene ende, så den kan løbe bag efter traktoren som en almindelig vogn.

Transporthjulene, der vender på tværs af kørselsretningen, når tromlen kører i marken, er hydraulisk justerbare, så de dermed er løftet fri af jorden i marken. Men så snart tromlen skal ud på vejen, sænker chaufføren hjulene og spænder traktoren foran trækket i enden af tromlen i stedet for trækket på midten af redskabet.

Det er virksomheden Fleming, der står bag tromlen. Firmaet har i år 150 års jubilæum og beskæftiger 65 ansatte.

- Vi er formentlig den største producent af tromler i Storbritannien. Vi producerer omkring 3.000 tromler om året - alle med glat overflade, fortæller David Meban, sælger hos Fleming.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden eksporterer til enkelte lande så som Australien, men David Meban understreger, at Fleming er interesseret i at forøge eksporten yderligere.

- Men indtil videre må danske landmænd tage kontakt direkte til os, da vi ikke har en dansk importør, fortæller David Meban.