Inden jul starter produktionen af Crown Crusher hos Fasterholt Maskinfabrik A/S.

Crown Crusher er navnet på den mekaniske løsning til knudsning af kartoffeltoppe fra danske MSR Plant Technology ApS. Crown Crusher bygges på samme ramme, som den mekaniske renser Opti Weeder. Opti Weeder er i stand til at bekæmpe ukrudt i kartofler i hele vækstsæsonen fra før fremspiring og frem til høst.

Crown Crusher kan med blot en enkelt overkørsel lave vækststop i kartoflerne simpelthen ved at knuse hjerteskuddet i stænglerne. Dermed kan maskinen bidrage med at løse de problemer, der er opstået, efter at nedvisningsmidlet Reglone er blevet forbudt i hele EU.

Den mekaniske renser Opti Weeders styrke er især, at den kan køre med op til 20 km/t og dermed har relativt stor kapacitet. Den renser desuden præcist og tæt på afgrøden uden at beskadige den - takket være et patenteret styresystem.

rich-media-1
Crown Crusher knuser stænglen og begraver den i jord, så væksten stoppes. Det har man hidtil kun kunne gøre med kemi. Foto: MSR Plant Technology.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har især testet i Midt- og Vestjylland og på JB2 jord hos AKV Langholt i Nordjylland. Vi har endnu ikke testet på alle typer jorder, som eksempelvis tung lerjord, men med det vi har oplevet i år - dels i vækstsæsonen med Opti Weeder og i sensommeren med Crown Crusher - er jeg overbevist om, at vi får flere gode resultater at se næste år, fortæller Michael Stolberg-Rohr, som er manden bag maskinen.

Det er den danske producent af vandingsmaskiner, Fasterholt Maskinfabrik A/S, der skal stå for produktionen af Opti Weeder og Crown Crusher.

Samme ramme

Opti Weeder og Crown Crusher bruges på den samme redskabsramme. Det er altså kun redskaberne, man skifter ud, når man skal løse en ny opgave. Det tager landmanden omkring en halv time pr. række at skifte fra den ene til den anden opgave.

Udvikleren Michael Stolberg-Rohr siger:

- Opbygningen gør investeringen i maskinerne attraktiv, fordi man har mulighed for at få to maskiner i en. Forsøgene i år har desuden vist, at en senhypning med Opti Weeder i vækstsæsonen er gavnlig for effekten af overkørslen med Crown Crusher, når væksten skal stoppes.

Derudover kan der tilkøbes en række udstyr som f.eks. softweeders til Opti Weeder, der renser mellem planterne, og fra 2021 også et stængelløfter-aggregat til Crown Crusher til brug i kartoffelsorter med hængende stængler".

- Det hele er mekanisk, nemt at indstille, og fremstilles i en solid kvalitet, der minimerer udgifterne til vedligehold, forklarer Michael Stolberg-Rohr.

Opti Weeder fås til næste dyrkningssæson i en to, fire, seks og otte rækkers opbygning, mens Crown Crusher fås i to og fire rækkers maskine.

25-30 maskiner

Peter Flø Pedersen, direktør hos Fasterholt Maskinfabrik, er overbevist om, at den årlige produktion kommer til at ligge på 25-30 maskiner.

- Vi vurderer, at det kan blive et lige så stort område for os, som det er at producere vandingsmaskiner, fortæller Peter Flø Pedersen, fortsætter:

- Vi ved, at der bliver færre muligheder for at bruge kemi i kartofler. Her bliver Opti Weeder og Crown Crusher vigtige alternativer, og vil vi i 2021 producerer og sælge 25 til 30 maskiner.

Erfaring bag udviklingen

Michael Stolberg-Rohr har i mere end et årti arbejdet med løsninger til afgrøder dyrket på kamme. De sidste to år har han brugt på udviklingen af Crown Crusher.

På den måde medvirker han til løsningen af et påtrængende problem, som er opstået hos kartoffelproducenterne efter at nedvisningsmidlet Reglone er blevet forbudt. I 2020 blev det brugt på dispensation og det er uvist for kartoffelavlerne, hvad situationen vil være i 2021.

Fasterholt Maskinfabrik A/S, som i foråret trådte ind som medejer af MSR Plant Technology ApS, forventer i 2021 at producere 500 vandingsmaskiner til salg i hele Europa. Dertil kommer altså produktionen af Opti Weeder og Crown Crusher.

- Vi er utroligt glade for samarbejdet med Fasterholt Maskinfabrik, som er en erfaren og veletableret virksomhed, der i forvejen har mange kartoffelavlere som kunder, fortæller Michael Stolberg-Rohr.

MSR Plant Technology ApS skal selv stå for salget af de to maskiner i Danmark.