Lyt til artiklen:

Fødevareminister vil satse på plantebaserede produkter til eksport

00:00
Hastighed: ???x
03:28

- Danmark er et stolt landbrugsland, og det skal vi blive ved med at være. Regeringen ønsker en stor og eksportbaseret landbrugssektor, sagde Rasmus Prehn på dagens samråd.

Dette udsagn var lige præcis, hvad flertallet af repræsentanterne fra de forskellige partier i miljø- og fødevareudvalget ønskede at høre fra den forholdsvis nyudpegede minister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeren udtalte i forbindelse med sin udpegning til ny minister den 19. november: Danmark er et landbrugsland.

Men hvad mener fødevareministeren helt præcis med sin udtalelse? Hvad er regeringens planer for dansk landbrug? Det var nogle af de spørgsmål, som ordfører fra Venstre, DF, Konservativ Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance ønskede svar på.

Verdens dygtigste

Under samrådet gentog Rasmus Prehn flere gange i forskellige vendinger, at regeringen vil landbruget.

- Danmark er et af de lande, der producerer fødevarer på et højt niveau. Danmark har nogle af verdens dygtigste landmænd. De leverer til landet både økonomisk, til eksporten og til beskæftigelsen, sagde ministeren.

Fødevareministeren fremhævede også, hvordan dansk landbrug er god til nytænkning og innovation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et besøg hos den økologiske landmand Per Bundgaard, Vadum, har sat mange tanker i gang hos ministeren, der roste landmanden for hans iderigdom og innovative tilgang.

- Det er vigtigt, at vi tør at tænke nyt og innovativ, så vi kan inspirere resten af verden. Her tænker jeg især på plantebaserede produkter, som jeg vil tro, vi vil se større efterspørgsel på. Jeg ser for mig, at Danmark kan være en driver på det område og eksportere disse nye produkter, sagde Rasmus Prehn.

I løbet af samrådet blev der drøftet emner som: udtagning af lavbundsjorde, kvælstofregulering, tendensen med større og færre bedrifter, grøn omstilling og kvælstofregulering.

Ministeren lovede, at der ikke var en ny byge af reguleringer på vej, men omvendt sagde han: Men et egentligt lovstop kan jeg ikke love.

Opfordring til samarbejde

Fødevareministeren opfordrede landbrugs- og fødevareordførerne til at melde ind med gode ideer og synspunkter på disse områder, inden de kommende forhandlinger på landbrugsområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra flere sider blandt andet DF og Venstre var der ros til ministeren for at ville landbruget og for at være lydhør og samarbejdsvillig i de kommende forhandlinger.

Lise Bech (DF) er en af initiativtagerne bag samrådet.

- Der er brug for et stærkt dansk landbrug i fremtiden, så vi sikrer at vi fortsat kan få sunde, danske fødevarer på bordet og vi har arbejdspladser i yderområderne, hvor de fleste landbrug og fødevarevirksomheder holder til. Jeg er til tider bekymret for, at selvom regeringen taler positivt om erhvervet, så lader man sig påvirke af venstrefløjen, som konstant ønsker at udfordre landmænd og virksomheder med restriktioner.

- Jeg vil blive ved med at kæmpe for, at landbruget får bedre rammevilkår og bliver behandlet fair. Og for at vores fødevareeksport fortsat er stærk. Den styrker både erhvervet og sikrer samtidig penge til den danske statskasse, siger Lise Bech til Maskinbladet.

Flere ordfører, blandt andet Anni Mathiesen (V), ønskede ministerens bud på, hvor Danmark kan få nye eksportindtægter fra, når nu minkerhvervet er lukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her nævnte ministeren igen plantebaserede produkter som en mulig eksportvarer.