Lyt til artiklen:

Samråd om retningen for dansk landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Abonnementsartikel

Landbrugs- og fødevareordfører fra blå blok vil have fødevareminister Rasmus Prehn til at sætte ord og retning på regeringens fremtidige landbrugspolitik. Ordførerne har indkaldt ministeren i samråd.

Fødevareministeren udtalte i forbindelse med sin udpegning til ny minister 19. november: Danmark er et landbrugsland.

Men hvad mener fødevareministeren helt præcis med sin udtalelse? Hvad er regeringens planer for dansk landbrug? Det er nogle af de spørgsmål som ordfører fra Venstre, DF, Konservativ Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance ønsker svar på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og Fødevareudvalget har derfor kaldt fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd onsdag 27. januar om fremtidens landbrug i Danmark.

Udvalget og de fire ordfører har bedt ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri redegøre for, hvordan Danmark som landbrugsland skal udvikle sig i fremtiden ifølge regeringen og herunder oplyse, om regeringen er enig i, at vi i Danmark forsat skal sikre en stor eksportorienteret landbrugs- og fødevaresektor.

Venstre mener, regeringen trækker landbruget i den forkerte retning med krav om kvælstofkrav på 36.000 tons frem til år 2027. Han minder om, at for 30 år siden, lå kvælstofudledningen på 100.000 tons, og at der i dag er tale om en halvering til 56.000 tons. Derfor vil yderligere reduktion til 36.000 tons slå landbruget, som vi kender det i dag, ihjel, mener Erling Bonnesen.

- Vi ønsker svar på, i hvilken retning ministeren og regeringen ønsker landbruget skal udvikle sig. I øjeblikket trækker de i den forkerte retning med de udmeldinger regeringen kommer med. Med øgede kvælstofkrav og måltal præsenteret af Aarhus Universitet, så er de med til at slå landbruget ihjel og efterlade et landbrug der bliver til små selvforsynende bedrifter, siger Erling Bonnesen, (V).

Spørgsmålet til ministeren er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V), Lise Bech (DF), Per Larsen (KF), Peter Seier Christensen (NB) og Henrik Dahl (LA).