Onsdag demonstrerede landmænd og andre med sympati for landbruget mod regeringens grundlovsbrud. Flere frygter for, hvad det næste bliver.

Mellem alle traktorerne, der er parkeret i Agerskovs gader, mellem alle de fremmødte voksne, der brøler og hujer under brandtalerne, sidder en lille dreng på en legetøjstraktor med et skilt i hænderne.

"Kan jeg stadig blive landmand?"

Det var ikke bare spørgsmål om grundlovsbrud og ministeransvar, der fyldte hos deltagerne ved demonstrationen i Agerskov onsdag, som blev holdt i sympati med minkavlere.

rich-media-1
Demonstrationen blev holdt dels i sympati med minkavlerne, dels af frygt for, hvad politikerne kan finde på næste gang.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det var også spørgsmålet om, hvad det næste bliver. Hvad politikerne ellers kan finde på. Hvordan dansk landbrugs fremtid ser ud.

- Vi holder demonstrationen af to grunde. Dels i sympati med minkavlerne, dels af frygt for, hvad de kan finde på næste gang, siger Jens Iversen fra Agerskovgruppen, som stod bag demonstrationen.

- Hvis de kan finde på at bryde Grundloven, hvad kan de så ellers finde på. Vi er grundlæggende bekymret for samfundet, og for hvordan det rammer landbruget næste gang. I landbruget får vi jo skylden for meget uden grund og uden fagligt belæg, siger han.

Mistillidsvotum til regeringen

Fra talerstolen, hvor både Kristian Thulesen Dahl, partiformand i Dansk Folkeparti, og Pernille Vermund, partiformand i Nye Borgerlige, men også en berørt minkavler og formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, lød det flere gange, at det ikke var nok, at Mogens Jensen trak sig.

rich-media-2
Fra Pernille Vermund, partiformand i Nye Borgerlige, og formanden for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, lød det flere gange, at det ikke var nok, at Mogens Jensen trak sig.

Pernille Vermund fortalte, at hun ville stille et mistillidsvotum til hele regeringen.

Da der blev råbt på statsminister Mette Frederiksen afgang, blev der både dyttet i horn og jublet.

Morten Lønne Madsen, Helge Elbæk, Jens Ravn og Jan Laursen arbejder alle hos Rostgård Maskinstation i Rødding. De var enige i meget af det, der blev sagt fra talerstolen.

rich-media-3
Demonstranterne udtrykte frustration over den kritik, erhvervet møder.

- Det, de har gjort, svarer jo til, hvis jeg bryder loven, og jeg så bare beklager efterfølgende. Det går jo ikke, siger Morten Lønne Madsen.

Også han og hans tre kolleger frygter for, hvad det næste bliver.

- Det kan jo lige så godt være os, det går ud over næste gang, siger han.

Det er kvægbonde Jurgen Ter Bogt enig i. Ligesom flere andre var han mødt op for at vise sin sympati for minkavlerne.

- Men man har da også lidt en frygt for, hvad de kan finde på næste gang. Vi får jo skylden for meget. Klimaet blandt andet. Så jeg kan godt frygte de regler, de kommer til at lave, siger han.

rich-media-4
Profetiske slikkepinde - måske.