Staten indfører to vegetardage og krav til indkøb af blandt andet soja og palmeolie.

Kantinerne i ministerier, styrelser, på politistationer og kaserner skal fremover servere vegetarretter to dage om ugen.

Samtidig skal mindst 60 procent af råvarerne være økologiske.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Med 800.000 daglige måltider i de offentlige køkkener, er der et kæmpe potentiale ved at skrue op for det grønne og ned for kødet. Kosten er ét af de steder, hvor vi hver især kan gøre en stor forskel for klimaet, men staten har også et ansvar for at gå forrest, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig bliver der også stillet en række krav til offentlige indkøb af landbrugsvarer som soja og palmeolie.

Der sigtes mod, at statens offentlige indkøb skal være afskovningsfri i 2023, hvis det markedsmæssigt kan lade sig gøre og ellers senest i 2025.

- Det er vigtigt, at staten går forrest i kampen mod global afskovning og gør sit for at sikre, at de offentlige indkøb i staten ikke er med til at rydde værdifuld regnskov eller anden natur i f.eks. Sydamerika og Sydøstasien. Samtidig sender det også et stærkt signal til danske virksomheder om, at staten tager denne problemstilling seriøst, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Fødevarer udgør ca. 20 procent af en danskers gennemsnitlige klimaaftryk. DTU vurderer, at klimaaftrykket fra danskernes mad kan reduceres med 20-30 procent ved at sammensætte måltider af de klimavenlige alternativer inden for en fødevarekategori, f.eks. kylling frem for oksekød og kartofler frem for ris. Klimaaftrykket kan reduceres yderligere ved at skifte kødet ud med grønt, står der i pressemeddelelsen.

- Jeg håber, at tiltaget samtidig kan have en positiv afsmittende effekt, og inspirere andre - både offentlige og private aktører - til at stille grønne krav til deres leverandører, siger fødevareminister Mogens Jensen.