Med 15 forskellige redskaber kan Combi Forst 240 udføre alle funktioner, der er brug for i juletræsproduktion fra træet bliver plantet til høst.

Multimaskinen Combi Forst 240 kan på en time klare at fælde 1100 træer i timen - det samme antal, som det tager en dygtig skovarbejder en hel dag at fælde.

Hans Henrik Horn Pedersen, maskinudvikler og indehaver af Geo Mek på Djursland, har siden 2009 konstant udviklet på skovmaskinen for at optimere og følge med producenternes krav og ønsker. I dag præsentrede han sin maskine på Langesømessen for juletræs- og skovfolket.

- Jeg var med til at udvikle den, mens jeg var ansat hos Jydeland Maskinfabrik ved Tirstrup. I 2002 gik jeg selvstændig, og i 2009 købte jeg konceptet af Jydeland. Siden har jeg udviklet og bygget på, så maskinen både kan sprøjte, gøde, klippe og mekanisk renholde i juletræskulturen, siger Hans Henrik Horn Pedersen, der går under navnet George efter George-Geoløs, da han altid er i gang med at udvikle nyt.

Status i dag er 19 solgte egenproducerede maskiner, der kører i lande som Irland, Skotland, Holland, Belgien og Frankrig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Combi Forst 240 kan gå 246 centimeter i frihøjde under portalen og har en 86 heste Kubota-turbo-diesel motor. Alle tre hjul har kontinuerlig træk.

rich-media-1
Hans Henrik Horn Pedersen, Geo Mek, er konstant i gang med at optimere og udvikle sin multimaskine. Foto: Marianne Nørmark.

Komfort i førerhuset

Maskinproducenten har også tænkt i komfort under udviklingen af multimaskinen. Førerhuset er udstyret med luftsæde, aircondition og radio til de mange timer i marken.

Multimaskinen har som noget forholdvis nyt fået en vandtank monteret, så injekteringen med kemikalier først sker umiddelbart inden sprøjtdyserne bliver aktiveret.

- På den måde kører man ikke rundt med store mængder blandet kemi i tanken. Det sikrer en 100 procent præcis dosering, så vi kun bruger den mængde kemi, der giver mening i produktionen, for at beskytte miljøet. Systemet kan separere de forskellige kemikalier, som man kan slå dem til og fra, hvor det er nødvendigt, siger udvikleren.

Hans Henrik Horn Pedersen, Geo Mek, var den første i Danmark til at udvikle en sådan multimaskine. Siden er andre producenter kommet til, men han fremhæver, at hans maskine er den, der kører bedst på stejle og uvejsomme bakker.

Nogle af maskinerne udviklet i 1996 kører stadig rundt i nogle af danmarks og udlandets juletræsproduktioner.