Lyt til artiklen:

Skrappere krav og prispres fælder juletræsproduktion: Gods skifter skovstrategi

00:00
Hastighed: ???x
04:07

Lindenborg Gods og deres 13 juletræsmedarbejdere har haft fuld fart på motorsavene for at få årets juletræer klar til eksport fra Rold Skov. I år eksporterer man 65.000 træer. Det er meget gennemsnitligt for virksomheden, men fremover planlægger man at skrue ned for mængden af juletræer.

I dag optager juletræer omkring 115 hektar af skovarealet, og de kommende år planlægger godset at reducere arealet med mellem 20 og 30 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Juletræsmarkedet væltede af for stort udbud, og den kommende årrække tegner også til et svært marked, vurderer Lindenborg Gods. Foto: Natacha Tjørnholm.

Det skyldes især, at markedet stadig er presset af højt udbud, selvom priserne stiger en smule i år. Det forklarer administrerende direktør for Lindenborg Gods og Lindenborg Skovselskab, Henrik Thorlacius-Ussing:

- I år er det lidt bedre end tidligere, men det er i forhold til noget, der har været meget elendigt. Der har jo været fire til fem år, hvor priserne har været rigtigt dårlige på juletræer, siger han.

rich-media-3
Henrik Thorlacius-Ussing er administrerende direktør for Lindenborg Gods. Foto: Natacha Tjørnholm.

Skidt træklima

Den lille prisforbedring skyldes blandt andet, at udbuddet bliver mindre grundet klimaskader andre steder i Europa. Mange plantager i Polen var plaget af nattefrost i foråret, og en del tyske juletræer tog skade af sommerens tørke. Dermed er der en del træer, der ikke kan komme på markedet.

Samtidig er grossisternes krav til træernes kvalitet også steget meget de seneste fem år, oplever den nordjyske producent. Det er både i forhold til den grønne farve og hvor regelmæssigt og tæt, det skal være.

- Det hele er skubbet, så et primatræ for ti år siden er nu et anden-klassestræ, fortæller Henrik Thorlacius-Ussing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kræver det flere mandetimer at pleje træerne, som igen presser omkostningerne i produktionen op.

- For fem år siden regulerede vi ikke i toppen på de træer, der skulle sælges det år, for længden var jo lige meget, når folk alligevel klipper den af, inden de sætter stjernen på. Men den må heller ikke være for langt nu, for så bliver det et anden-klassestræ, siger direktøren.

rich-media-5
Alle træer, som skal sælges i år er topskudsregulerede, for at få mest muligt for træerne. Foto: Natacha Tjørnholm.

Målevanvid

Hos Lindenborg Gods oplever man også, at der er opstået en grotesk debat. For eksempel bliver træer, der tidligere blev målt i klassen to meter, det ikke nødvendigvis længere. Nogle grossister, der selv mærker træerne sætter højde-intervallerne lavere, end de 13 juletræsfolk på Lindenborg Gods måler dem til.

- Det eneste objektive kriterie på et juletræ er jo højden. Men selv den er der diskussion om. Det er fuldstændigt åndssvagt, siger han og fortsætter:

- Når man kommer ud og tjekker, så kan man se at hele højden er skreddet omkring en halv højdeklasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Juletræernes fremtid

Henrik Thorlacius-Ussing og kollegerne forventer, at priserne på juletræer fortsætter en positiv udvikling, men de tror ikke, at de bliver 'kanongode' igen. Samtidig stiger forbrugernes ønske om lokale varer også når det gælder juletræer.

- Vi kan se, at der er tyske kæder i dag, der siger, at de vil kun have lokalt dyrkede juletræer. De tyske træer er så typisk en dårligere kvalitet, men forbrugerne vænner sig nok til det, for de hænger jo en masse pynt på alligevel, siger han.

rich-media-7
Lindenborg Gods producerer op mod 600 tons pyntegrønt om året. Her er priserne bedre og mere stabile. Foto: Natacha Tjørnholm.

De mange udfordringer betyder, at produktionen af juletræer i Lindenborgs del af Rold Skov bliver mindre i fremtiden.

- På de samme arealer, kan vi jo lave almindelig vedproduktion. Det tror vi, der bliver større efterspørgsel på fremover, fortæller han.

Netop vedproduktion til tømmer er i forvejen hovedproduktet Lindenborg Gods, og tømmeret giver et bedre afkast. Derfor forventer man at omstille omkring 50 hektar fra juletræsproduktionen. Det bliver især arealer, der er mere udsatte for frost i foråret og mere kuperet terræn, hvor maskiner til juletræsproduktion er udfordret på fremkommeligheden.

rich-media-9
Den dyrkede del af skoven skal fremover producere mere tømmer. Foto: Natacha Tjørnholm.