Forbuddet mod gødskning, sprøjtning og jordbearbejdning på alle paragraf 3-arealer er ulovlig ekspropriation og direkte krænkende, lyder det fra chefjurist

Bæredygtigt Landbrug har besluttet sig for at stævne den danske stat for dyrkningsforbuddet på de såkaldt naturbeskyttede arealer, skriver Bæredygtigt Landbrug.

Det fortæller foreningens chefjurist Nikolaj Schulz:

- Et forbud mod at dyrke jord, der i hovedsagen er landbrugsjord og kun helt perifært er natur, er klokkeklar ulovlig ekspropriation. Vi tager denne kamp på vegne af alle danske landmænd - vi vil ikke acceptere, at staten tyvstjæler god landbrugsjord og slet ikke uden fuld erstatning, siger han.

Minder om randzonerne

Resultatet af torsdagens tredjebehandling i folketingssalen indebærer, at der om to år gennemføres et forbud mod gødskning, sprøjtning og jordbearbejdning på § 3-arealerne, der samlet tæller cirka 440.000 hektar.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Beslutningen minder chefjuristen om de forhadte randzoner, som Bæredygtigt Landbrug førte og vandt en retssag på, og som efterfølgende blev ophævet. Randzonerne var i det mindste ledsaget af lidt kompensation, mens der altså ikke er nogen erstatning tilknyttet de nye indgreb.

- Miljøministeren forsøger at skubbe grænsen for indgreb i den private ejendomsret. Staten begår en massiv krænkelse med det netop vedtagne forslag, der både er ulovligt, usagligt, useriøst og i øvrigt ikke ledsaget af nogen miljøvurdering - og det er derfor på mange niveauer ugyldigt, mener Nikolaj Schulz.