Endnu en gang ligger danske afgrøder flot, når deres indhold af sprøjtemidler sammenlignes med frugt og grønt fra udlandet.

?Myndighederne tog sidste år mere end 2.500 prøver af blandt andet dansk og udenlandsk salat, tomater og agurker samt jordbær og æbler. Endnu en gang klarer danske afgrøder sig fornemt, målt med internationale alen, og er - med få undtagelser - fri for pesticider over de tilladte grænseværdier.

Men for første gang i flere år fandt Fødevarestyrelsen danske æbler med prosulfocarb - et pesticid, der ikke må være i æblesorter som fx Fillipa, Ingrid Marie og Cox Orange.

- Fund af tre æbler med pesticidet prosulfocarb ændrer ikke ved billedet af danske avlere som meget ansvarlige, når det kommer til at begrænse indholdet af sprøjtemidler i deres afgrøder, fastslår kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen.

Han understreger, at prosulfocarb bliver brugt af landmænd til at holde ukrudt væk fra deres kornmarker, men driver med vinden ind over æbleplantagerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Så hvis æbleproducenter på den måde får en ridse i renommeet, er det både uforskyldt og helt ufortjent, siger Henrik Dammand Nielsen. Han understreger, at prosulfocarb ikke er sundhedsskadeligt for mennesker i de mængder, som Fødevarestyrelsen har fundet.

De tre æbler, som indeholdt prosulfocarb, var æbler, som lå i butikkerne i foråret 2016. De er dermed plukket i efteråret 2015. Tal fra Fødevarestyrelsens stikprøver fra æblehøsten 2016 viste ikke spor af prosulfocarb på danske æbler.

En handlingsplan fra landbrugserhvervet har siden 2014 opfordret landmændene til frivilligt at bruge særlige dyser, der mindsker problemet med afdrift til nabomarkerne. I august i år blev der indført danske regler, der gjorde det obligatorisk for alle landmænd at bruge de særlige dyser.

Generelt er frugt og grønt på det danske marked fri for pesticider i sundhedsskadelige mængder. Dermed er det også uændret en god idé at spise rigeligt frugt og grønt, sådan som Fødevarestyrelsen anbefaler det i de officielle kostråd.

Hvis man vil reducere sit indtag af pesticider, kan man vælge danske afgrøder. Ved at vælge økologiske afgrøder, kan man reducere sit pesticidindtag yderligere, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.