Lyt til artiklen:

Ekspert advarer: Landmænd sprøjter masser af PFAS på markerne

00:00
Hastighed: ???x
01:31

Det er en 'miljøbombe, der truer danskernes drikkevand,' advarer flere eksperter. Det er pesticider, der er mistænkt for danne PFAS-forbindelser, landmændene sprøjter med - og det er lovligt, skriver Ingeniøren.

En opgørelse, som fagbladet har lavet på baggrund af tal fra Middeldatabasen og Miljøstyrelsens bekæmpelsesstatistik, viser, at der på det danske marked i perioden fra 2010 til 2020 blev solgt knap 500.000 kilo diflufenican og fluopyram. Det er de to mest udbredte aktivstoffer i PFAS-pesticider. Og det er næsten en tidobling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget problematisk. Det er en rigtig dårlig idé at sprede dem direkte ud i miljøet, hvor niveauerne vil blive ved med at stige, så de på et tidspunkt findes i sundhedsskadelige mængder, siger Xenia Trier, der er lektor i analytisk miljøkemi på Københavns Universitet til Ingeniøren.

Hun påpeger, at det i dag ikke vides, hvor stor en trussel PFAS-pesticider og deres nedbrydningsprodukter udgør for miljøet og mennesket. Dette mangler fortsat at blive undersøgt.

Skimmelmidler bliver undersøgt for PFAS-forbindelser

Se også:

Skimmelmidler bliver undersøgt for PFAS-forbindelser

Miljøstyrelsen vurderer dog, at PFAS-pesticider ikke er en trussel mod det grundvand, vi i Danmark bruger til drikkevand.

Det skyldes, at EU's pesticidforordning forpligter producenterne til at dokumentere, hvilke aktive stoffer der indgår i deres sprøjtemidler.