Lyt til artiklen:

Kun et dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Det er meget sjældent, at dansk frugt og grøntsager indeholder sprøjtemiddelrester, der er højere end de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige pesticidrapport 2022 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

- Når du vælger dansk frugt og grønt, får du generelt færre pesticidrester med i købet, end når du køber frugt og grønt fra udlandet. Samtidig viste kontrollen også, at langt de fleste varer fra udlandet overholder grænseværdien for pesticidrester i fødevarer. Hovedparten har intet indhold eller lave niveauer af pesticidrester, siger Henrik Dammand Nielsen, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I konventionelt dyrket frugt fra andre EU-lande blev der fundet pesticidrester under grænseværdien i 83 procent af prøverne. Det samme gjorde sig gældende for 86 procent af prøverne fra tredjelande. Til sammenligning blev der fundet restindhold under grænseværdien i 51 procent af de danske frugtprøver.

Billedet er det samme, når det kommer til grøntsagerne. I konventionelt dyrkede grøntsager fra andre EU-lande var der restindhold under grænseværdien i 58 procent af prøverne, mens 56 procent af prøverne fra tredjelande indeholdt pesticidrester. I konventionelt dyrkede danske grøntsager var der kun restindhold under grænseværdien i 20 procent af prøverne.

Af i alt 2.176 fødevareprøver, hvor også korn, kød og babymad blev analyseret, blev der fundet 34 prøver med indhold, der blev vurderet sundhedsmæssigt uacceptabelt. Det svarer til, at der i 1,6 procent af samtlige fødevareprøver fra ind- og udland blev fundet sundhedsmæssigt uacceptable overskridelser af grænseværdien.

Disse produkter blev tilbagekaldt, og der blev udsendt en varsling til andre EU-lande.

Ingen sundhedsrisiko

I danske prøver blev der kun fundet indhold over grænseværdien i én prøve af æble, hvor overskridelsen dog ikke udgjorde en sundhedsmæssig risiko for forbrugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko.
- Pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og virksomhederne skal trække varerne tilbage, hvis der konstateres sundhedsmæssigt uacceptabelt indhold af pesticidrester, siger Henrik Dammand Nielsen.