Af Jacob Hove

De tre rådgivningsvirksomheder LandboNord, LMO og LandboSyd præsenterer i begyndelsen af februar de første 2014-regnskabstal samt en aktuel prognose for 2015 på flere økonomimøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke færre end 200 kvæg- og svineregnskaber ligger til grund for analysen af tallene, og dermed kan de tre virksomheder præsenterer et aktuelt og solidt billede af økonomien i dansk landbrug lige nu.

Tallene præsenteres på regnskabsmøder i Brønderslev, Søften, Viborg, Horsens og Aabenraa, og materialet danner samtidig basis for prognoser og forventninger til 2015 inden for de forskellige driftsgrene.

- Vi har i samarbejde lavet disse regnskabsanalyser og prognoser siden 2006 og har dermed stor erfaring med at håndtere et massivt analysemateriale. Der er tale om regnskaber fra samme ejendomme over to år, så vi kan sammenligne 2014-resultaterne med tallene fra 2013. Ligeledes kan vi med udgangspunkt i samme ejendomme, give et tydeligt billede af forventninger til 2015, ud fra de budgetter der er udarbejdet for kunderne. Med analysematerialet kan vi give et tydeligt og markant signal om, hvordan økonomien har udviklet sig og vil udvikle sig, siger rådgivnings- og udviklingschef Anders Andersen, LandboSyd.

- Vi kan allerede nu antyde, at prognoserne for 2015 bliver dystre med de afregningspriser der indregnes i budget 2015 for bedrifterne, siger chefkonsulent Torsten Gruhn, LandboNord.

Regnskaberne er nøje udvalgt for at give et så realistisk billede af den økonomiske situation hos landbrugskunderne som muligt.