Abonnementsartikel

Svineproducenternes regnskabstal fra de tre rådgivningsvirksomheder LMO, LandboSyd og LandboNord viser et dårligere resultat end forventet.

LMO, LandboSyd og LandBo har fået de første tal for regnskabsåret 2014 analyseret, og der er umiddelbart ikke mange positive takter at fortælle svineproducenterne.

- Vi ser desværre, at driftsresultatet over hele linjen - 7 kg grise, 30 kg og slagtesvin - er dårligere end forventet. Trækker vi resultatet for søer 30 kg frem, så kan vi se en negativ forskel i 2014-resultatet efter finansiering på 839.000 kroner i forhold til året før. Det er dybt bekymrende, siger Chefkonsulent Udvikling Torben Wiborg fra LMO.

Den kraftige nedgang i resultatet har altså givet røde tal i 2014, og det forventes at fortsætte i 2015.

Det er ikke nok

Der er sket en pæn produktionsfremgang på 1,0 gris pr årsso (30 kg) og 0,6 gris pr årsso ved produktion af fravænnede grise. Denne fremgang er dog slet ikke nok til at opveje den manko, der er opstået på grund af faldende priser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I forhold til 2013 mangler svineproducenten 29 kroner pr gris ved 30 kg og 39 kroner pr. slagtesvin. Synderen ligger altså i priserne, for det betyder en betydeligt mindre indtægt for den enkelte bedrift, og mange kan derfor se frem til et millionunderskud i 2015, siger Chefkonsulent Torsten Gruhn, LandboNord.

Dyster prognose

Rådgivnings- og Udviklingschef Anders Andersen, LandboSyd, er enig i betragtningerne omkring prisudsvingene:

- Det er en dyster prognose, og der er brug for hjælp udefra. Den helt store udfordring er de voldsomme prisudsving, som vi ser lige nu, hvilket betyder, at der er behov for et stort finansielt beredskab.

Fremstillingsprisen for en smågris for 30 kg producenterne i 2014 er 378 kroner. For en slagtesvineproducent er fremstillingsprisen 11,20 kroner, og begge beløb er efter en aflønning af ejerens arbejdstid.

- De tal er både betydeligt højere end forventet til svinepriserne i 2015, men også i den høje ende i forhold til, hvad vi kan forvente på længere sigt, lyder det fra rådgivningsvirksomhederne.