Hvis Fødevarestyrelsen pludselig står uden for en fodervirksomheds port, er det måske for at kontrollere, hvordan virksomheden håndterer genmodificeret foder.

De kommende måneder besøger Fødevarestyrelsen 15 fodervirksomheder for at se på, om de håndterer GMO-foder efter reglerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontrollen vil blandt andet tjekke op på, om virksomhedernes interne systemer er tilstrækkelige til at sikre, at der kun sælges lovlige produkter, at sporbarheden er i orden, og at mærkningen af færdigvarer er korrekt.

Kampagnen gennemføres hos udvalgte fodervirksomheder, som importerer, producerer eller videresælger foder, som indeholder eller kan indeholde GMO.

Fokus på soja

På grund af den udbredte brug af genmodificeret soja til foder vil besøgene typisk dreje sig om virksomhedernes håndtering af for eksempel sojaskrå eller sojaolie, men vil også kunne vedrøre råvarer eller færdigt foders indhold af produkter af majs, raps eller ris, der ligesom soja kan være genetisk modificerede.

Fejl i fem procent

Fødevarestyrelsen oplyser, at de danske fodervirksomheder "i det store og hele følger reglerne på GMO-området", skriver styrelsen. Den erfaring bygger på cirka 100 årlige stikprøvekontroller. I de senere år har fem procent af det foder, der er blevet undersøgt, været mærket forkert.