Fødevareminister Henrik Høegh (V) skal undersøge muligheden hos sine ministerkolleger i EU for at adskille godkendelse af GMO'er i fødevarer og foderstoffer, så GMO-holdige produkter kan holdes helt væk fra supermarkedshylder.

Henrik Høegh var tvunget til at sige ja til denne stramning for at sikre et flertal bag mandaterne i europaudvalget fredag den 18.juni til seks GMO-sager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stramningen blev præsenteret af fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) og støttet af SF og Det radikale Venstre og i sidste ende tiltrådt af regeringen, fordi Dansk Folkeparti stod fast på nej sammen med Enhedslisten.

- Jeg vil undersøge mulighederne for at kunne adskille en tilladelse, således at den kun gives til foder og ikke både til foder og fødevarer. Det kommer jeg tilbage til europaudvalget med. Det er en ændring af de juridiske regler for at søge godkendelse for GMO'er i EU, og det skal vi analysere først eller - som jeg udtrykker det - stikke fingeren i jorden, siger Henrik Høegh.

GMO til foder

- Vi har forsøgt at skærpe profilen ved at sige til ministeren, at han kan få ja til foderbrug, men så skal han arbejde for, at Danmark kan sige nej til GMO i fødevarer ud fra forsigtighedsprincippet, siger Bjarne Laustsen.

Hans filosofi bag opsplitningen af godkendelser er, at det ikke er nær så farligt for mennesker at spise dyr fodret med GMO-foder som at sende GMO-holdige madvarer direkte ind i fødekæden.

Den er den anden stramning i løbet af en måned. Et enigt folketing vedtog 27. maj en vedtagelse om, at Danmark i EU-regi arbejder for, at dyrkning af genetisk modificerede afgrøder skal godkendes nationalt, når de er godkendt af EU. Her forventes et forslag fra EU-kommissionen i slutningen af juli eller straks efter EU-ferien i august.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markedsføring og import

De konkrete seks GMO-mandater drejer sig om import og markedsføring af seks GMO-majssorter, hvoraf den ene er en forlængelse af godkendelsen, og de fem er nye kombinationer af godkendte GMO'er.

De er alle fri for antibiotikaresistente markører. Regeringen siger ja, fordi importørerne har retskrav på en godkendelse:

- MON88017xMON810

- 1507x59122

- 1507x59122xNK603

Artiklen fortsætter efter annoncen

- MON89034xNK603

- Bt11xGA21

- Bt11