Gode resultater i Tyskland og Sverige skyldes ifølge DLG-ledelsen en målrettet strategi om at kombinere egne aktiviteter og alliancer med andre selskaber. Og der er planer om yderligere vækst i de to lande.

Succeserne har med DLG-ledelsens egne ord stået i kø i Sverige og Tyskland i 2012. Og det bekræftes da også af årets rekord-regnskaber.

- De gode resultater skyldes en målrettet strategi om at kombinere egne aktiviteter og alliancer med andre selskaber. Dygtig forretningsledelse, god logistik og øgede markedsandele har sikret flot overskud. Og der er udsigt til stor vækstmulighed især i Tyskland, siger koncernhef Asbjørn Børsting.

Han peger på, at væksten først og fremmest skal ske organisk, men han antyder samtidig, at der kan blive tale om opkøb af virksomheder.

- Vi går ikke af vejen for mindre opkøbsmuligheder, siger han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- DLG-koncernen har købt sig ind i virksomheder i både Tyskland og Sverige for at sikre sig markedsmæssigt terræn og bedre logistik, og nu ses resultaterne af investeringerne, siger han.

Svenska Foder har haft en rekordomsætning i 2012 på 3,8 milliarder kroner, og tyske HaGe har rundet hele 20 milliarder kroner. Svenska Foders resultat før skat blev i 2012 87 millioner kroner -  en fremgang fra 83 millioner kr. i 2011.

DLG’s andel (54 procent) af HaGe’s resultat før skat var i 2012 121 millioner kroner - en stigning på 10 millioner kroner. De to forretninger alene står for godt 50 procent af koncernens årsresultat.

Koncernen føjede i 2012 hele tre foderfabrikker til i Tyskland - alle med gode havnefaciliteter og anlæg til kornhåndtering - og koncernen foretog i alt fem nye investeringer i Sverige. Dermed opnåede DLG at øge produktionskapaciteten med 25 procent i Tyskland og blive mere geografisk dækkende på markedet for foder i Tyskland og planteavl i Sverige.

- Det svenske og tyske marked er meget forskellige, og man skal være forsigtig med at sammenligne direkte. Fælles er dog, at vi er lykkedes med en kombination af vores partnerskabsstrategi og organisk vækst og en række mindre opkøb. Derudover har vi været bevidste om at være geografisk dækkende, og vi har hele tiden haft optimal logistik for øje, siger koncernchef i DLG Asbjørn Børsting.

Investeringer i logistik - og fremtiden

Logistik er ifølge Asbjørn Børsting afgørende for koncernens effektivitet og bundlinje, og der er på det område foretaget investeringer i begge lande i de seneste år. En massiv investering på knap 100 millioner kroner blev gennemført alene i Tyskland i 2012.

- Det er investeringer, som også skal skabe vækst og sikre, at husdyrernæringen bliver dækket mod syd. Der blev investeret i to logistikanlæg sidste år - et helt nyt stort anlæg på havnen i Magdeburg og et stort logistikcenter tæt på den tjekkiske grænse. Der er således satset optimalt på logistik via skinner, vand og vej med en forventning om blandt andet en bedre adgang til det tjekkiske afgrødemarked. Vores forventninger er store. I de østlige delstater har vi rundet en årsomsætning på 10 milliarder kroner, og med de søsatte aktiviteter i 2012 ser vi fortsat en stor vækstmulighed i Tyskland, siger Asbjørn Børsting.

Vellykket partnerstrategi

Han mener også, at DLG's partnerstrategi, der handler om at føje ny viden og ekspertise til koncernen generelt her været en succes. Synergien opleves blandt andet i Sverige, hvor DLG’s datterselskab Svenska Foder både har etableret egne anlæg og købt sig helt eller delvist ind i forretninger. I foråret 2012 skete to opkøb, og i efteråret kom endnu tre vigtige investeringer i hus.

- Resultatet er en virksomhed i topform, som har leveret flotte resultater igen i 2012 med 18,5 millioner kroner højere end budget, fremæver Asbjørn Børsting.