Berthoud er franskmændenes foretrukne sprøjte, og 60 procent af produktionen afsættes på hjemmemarkedet. Men ifølge salgschef Patrick Denizet går en stadig større del af produktionen til eksport, og lige nu er der på verdensplan flere en 1.000 forhandlere af de franske sprøjter.

Den danske importør af Berthoud er Agriunik i Ringsted, og her har Alex Hansen også registeret en stigende interesse for de franske sprøjter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med en god håndfuld forhandlere er vi er en af de mindre spillere på markedet, men vi har med stor tilfredshed registeret, at kunderne er glade for de franske sprøjter, som er bygget til at kunne håndtere flydende gødning, fortæller Alex Hansen.

- ­Alle sprøjter kører med turbinepumper, og på eksempelvis Tenor ligger kapaciteten på 550 liter pr. minut med et arbejdstryk på tre bar - og på 850 liter pr. minut når der fyldes. Bommen er rustbeskyttet og malet til at kunne modstå den aggressive gødning, forklarer Alex Hansen.

Foruden den nye topmodel på 7.000 liter består Tenor-serien af fire mindre modeller på 2.800 liter, 3.500 liter, 4.300 liter og 5.500 liter.

Bombredden går fra 24 til 42 meter, og alle modeller kan leveres med affjedret hjulaksel.

Actiflex 2 kalder Berthoud det mekanisk affjedringssystemet, der automatisk tilpasser affjedringen til tankindholdet og giver en ensartet affjedring, uanset om tanken er fuld eller er tom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regulerer efter trykket

Den nye storsprøjte fra Berthoud vil blive udstyret med den nye EC Tronic betjeningsterminal. Systemet arbejder med Can Bus teknologi, og betjeningen foretages på en stor farveskærm.

Ud over den traditionelle opsætning af sprøjten kan terminalen også håndtere automatisk bomkontrol, og der kan også tilkobles en vejrstation til terminalen. Ud over betjeningen på selve terminalen kan sprøjten også betjenes fra et trådløst joystick, som kan placeres, hvor føreren finder det hensigtsmæssig.

Med EC Tronic styres doseringen ved hjælp af en hastighedsføler og tryksensorer.

- Ved at erstatte den traditionelle flowmåler med trykfølere opnår vi en betydelig hurtigere regulering af væskemængden, når hastigheden ændres. Systemet kan samtidig programmeres til et minimums- og et maksimumstryk. Minimumstrykket anvendes eksempelvis, når der bakkes ud i et hjørne af marken. Når der åbnes for sprøjtevæsken, arbejder sprøjten med minimumstrykket, og derved sprøjtes også de første meter, inden hastighedsføleren tager over, forklarer Alex Hansen og tilføjer:

- For at opnå fuld dosering, lige så snart der åbnes for de forskellige bomsektioner, arbejder Berthoud ikke med motorventiler men med haner, som giver langt hurtigere reaktion. Samtidig arbejder vi med bomcirkulering af sprøjtevæsken og har derfor fuld dosering af kemien i hele bommens bredde, når der startes i marken, fremhæver Alex Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bredt program

Tenor er topmodellen blandt trailersprøjter fra den franske producent. Men Berthoud producerer også mindre trailersprøjter, ophængte sprøjter og selvkørende sprøjter.

- Vi får et stigende antal henvendelser på selvkørende sprøjter, og med Raptor, der kan leveres med en tankvolumen på 5.500 liter og en sprøjtebom på 42 meter, tilbyder Berthoud den ultimative sprøjte, som kan leveres med et hav af udstyr lige fra variabel sporvidde til GPS styring, siger Alex Hansen.