Nye krav til burstørrelse og øget fokus på branchen skaber stadig større behov for specialiseret rådgivning, siger natur- og miljørådgiver i Vestjysk Landboforening, Rikke Ilsøe Mortensen.

Som den første landboforening i landet etablerer Vestjysk Landboforening nu rådgiverteam for mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er den stigende efterspørgsel på specialiseret rådgivning på minkområdet, der får landboforeningen til at målrette et rådgiverteam mod minkavlerne på linje med teams for de øvrige produktionsgrene i landbruget, fortæller Rikke Ilsøe Mortensen.

- Hidtil har avlerne ikke fagmæssigt set sig selv som landmænd. Men nu mærker de samme store behov for specialiseret rådgivning omkring miljø, planteavl og økonomi som landmændene, siger Rikke Ilsøe Mogensen til Vestjysk Landboforenings hjemmeside vjl.dk.

Ligeledes har den øgede fokus på mink fra både medier og myndigheder, fået avlerne til at hente rådgivning i større omfang.

- Efterårets tv-udsendelse om mink har givet en hel del uanmeldte kontrolbesøg på farmene. Så avlerne ønsker i højere grad at få styr på forholdene derude, siger hun.

Nye lovkrav på vej

Imidlertid sætter nye krav om størrelsen på bure yderligere pres på miljøafdelingen i Vestjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden udgangen af i år skal avlerne have imødekommet de nye krav.

- Det betyder, at avlerne skal have bygget til minkhallerne eller reduceret i dyreholdet, inden det nye hold hvalpe skal fjernes fra tæverne, påpeger Rikke Ilsøe Mogensen.

Vestjysk Landboforening servicerer cirka 100 minkavlere, og allerede nu er 40 ansøgninger om miljøgodkendelse under udarbejdelse.