Lyt til artiklen:

Svinepriser ligger fast for 13. uge i træk

00:00
Hastighed: ???x
03:17

Nu er puklen af grise i Tyskland væk, og det kan betyde markante ændringer på tværs af Europa, skriver Danish Crown i sin markedsberetning.

Mens eksporten til Kina og det øvrige Asien fortsat er stærk, så er efterspørgslen på tværs af Europa fortsat moderat. Derfor er det en hård kamp at få løftet priserne på de varer, der skal sælges fersk i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tyske omsætter-organisation VEZG, der på vegne af de tyske landmænd sætter den tyske notering, valgte i går at hæve noteringen med 9 eurocent (cirka 67 øre), fordi de mærker en stigende efterspørgsel på slagteklare grise.

- Det er ikke overraskende for os, at vi ser dette udspil fra de tyske landmænd efter et halvt år med en meget lav tysk notering. De ved ligesom resten af Europa, at der nu er færre grise til slagtning i Tyskland, men de kan også se, at slagtekapaciteten er stort set uændret. Derfor forventer de kamp om grisene mellem de tyske slagterier, ligesom vi så i en længere periode for 2-3 år siden, og den kamp har de sat scenen til nu, forklarer Jais Valeur, CEO i Danish Crown.

Genåbning i Europa

Mens det ikke er overraskende, at de tyske landmænd vil kæmpe for at presse noteringen i Tyskland op, så er det ifølge Jais Valeur overraskende, at de spiller ud allerede nu, og ikke ventede til der kommer gang i genåbningerne på tværs af Europa, når corona-pandemien begynder at klinge af.

Eneste rigtige lyspunkt i markedet lige nu er en god efterspørgsel på skinker, der drives af en tro på, at der snart kommer gang i café og udelivet i Syd- og Mellemeuropa.

Salget af forender, bove og nakker er jævnt, mens markedet for brystflæsk, kamme og bacon godt kan blive bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den efterspørgsel, som vi ser i øjeblikket, er bestemt ikke overvældende. Priserne er stabile, men kunderne trækker hurtigt følehornene til sig, når vi forsøger at presse priserne op. Løftet i priserne kan muligvis komme nu, fordi de store tyske slagterier nu er tvunget i markedet med højere priser, men det store spørgsmål er, om markedet kan bære det, siger Jais Valeur

Overhalet af Spanien

Det er ikke længe siden Tyskland var det land i Europa, der slagtede flest grise. Først blev de overhalet af Spanien, og nu har udbruddet af afrikansk svinepest fået mange landmænd til at stoppe produktionen. Samtidig er det ikke længere attraktivt for hollandske landmænd at sende deres grise til slagtning i Tyskland, og det kan få stor betydning for de tyske slagterier.

- Tyskerne står nu i samme situation, som vi gjorde i Danmark i mange år. Slagtekapaciteten er større end udbuddet af grise, så strukturen skal tilpasses. Vi driver selv slagteri i Tyskland. Det er velinvesteret og blandt de største anlæg i Tyskland, så vi er godt rustet, men spørgsmålet er, hvor langt vores konkurrenter vil gå, inden de vælger at lukke anlæg. Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se en tilpasning, men tidshorisonten er umulig at spå om, siger Jais Valeur

Til trods for den markante stigning i den tyske notering, så afregnes Danish Crowns leverandører ifølge Landbrug & Fødevares opgørelse fortsat 1,69 kroner mere pr. kilo end deres tyske kolleger.