Her i landet har vi haft tradition for at presse industrihalm og halm til varmeværker i bigballer, der måler 120 x 130 centimeter. Ballerne er lette at stable og håndtere, men når de læsses på lastvogne, kniber det med at udnytte kapaciteten på lastvognene. Ballehøjden på 120 centimeter betyder, at der kun kan køres med to lag baller. Arbejdes der i stedet med baller der er 90 centimeter høje, kan der køres med tre lag halm, og derved kan der transporteres flere ton halm på den samme lastvogn.

Derfor bygger industrien og varmeværker lige nu om til at kunne modtage baller i målene 120 x 90 centimeter. Tyskerne har anvendt ballemålet i en årrække, og derfor har Krone allerede stor erfaring i de flade bigballer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Krone 1290 HDP XC, der er set hos RP Maskinservice, er fra 2015 og har presset 13.000 baller. Presseren kører på en boogie undervogn, og XC betyder, at presseren er med indbygget snitter.

Fra hård til meget hård

Den første Krone 1290 blev introduceret på Agritechnica 2003 og to år senere fulgte modellen med tilnavnet HDP, der står for High Density Press. Ifølge Krone leverer HDP-presseren baller, med en presningsgrad, der er cirka 25 procent større end traditionelle pressere. For at opnå den ekstra komprimering, er pressekanalen på HDP-modellen 80 centimeter længere end på standardmodellen, og desuden er svinghjulet dobbelt så tungt og vejer på HDP-modellen godt 600 kg. Et tungt svinghjul giver et højt moment, og derfor er presserens transmission også opgraderet til at kunne håndtere de ekstra kræfter. I 2011 blev hastigheden på HDP-modellen sat op til 45 stempelslag pr. minut, og presseren fik tilnavnet High Speed. Opgraderingen betød en kapacitetsforøgelse på cirka 20 procent.

Seneste innovation kom i 2013 hvor 1290 HDP II blev introduceret. Her fik både kapaciteten og presningsgraden endnu et nøk opad. Presseren er med otte bindeapparater og for at få plads til dem på den 120 centimeter brede pressekanal, har Krone sammen med Rasspe udviklet og patenteret et nyt og slankt bindeapparat med dobbeltknyttere.

Presses i to trin

Krone BigPack 1290 HDP arbejder med en to-trins presning. I første trin forkomprimeres materialet i en oppakkerkanal, og først når kanalen er fyldt helt op, føres det forkomprimerede materiale op i ballekammeret. Systemet sikrer, at pressekanalen fyldes helt til toppen, og at der også i mindre skår, og i skår hvor materialemængde varierer, altid presses velformede baller.

Indbygget snitter

Den brugte presser er med indbygget snitter. XCut kalder Krone snitteren, der er med op til 26 knive og har en teoretisk snitlængde på 44 millimeter. Rotoren har en diameter på 550 millimeter, og fra terminalen kan det indstilles, om der skal arbejdes med samtlige 26 knive, eller om kun halvdelen af knivene skal aktiveres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontroller knive og knivholdere

Knivene i snitteren er en sliddel, der skal være i orden, og når man alligevel kontrollerer knivene, er det en god ide at kaste et ekstra blik på knivholderne, siger østjysk forhandler.

Krone 1290 HDP XC anvender lige som de øvrige pressere fra Krone en EasyFlow pickup. Det specielle ved pickuppen er, at den er uden kulissestyring og derfor kræver mindre vedligehold end traditionelle pickupper. For at kompensere for den manglende styring af fjedrene, er pickuppen monteret med specielle pickupbånd, der stryger materialet af fjedrene og for at kunne matche presserens kapacitet, er hastigheden på pickuppen forøget med cirka 30 procent.

Kontrol af pickuppen på den brugte presser består i at kontrollere fjedrene, og se efter om der er beskadigede pickupbånd.

Pickuppen er 2,35 meter bred, og i 2014 erstattede Krone de to snegle, der fører materialet fra siderne og ind til snitterotoren med en aktiv rotor. Ud over at samle græsset flytter rotoren aktivt materialet fra pickuppen og ind til snitterotoren.

Kontroller knivophænget

De 26 knive er placeret med 13 knive i en kassette, der kan trække ud på højre side af maskinen og en tilsvarende kassette på venstre side af maskinen. Knivene har individuel fjederbelastning, der tillader knivene at undvige sten og andre fremmedlegemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været et for stort slid på de ruller, der holder knivene på plads. Derfor har Krone udviklet en ny og mere stabil knivkassette, og sidste vinter blev samtlige pressere, der er solgt på det danske marked, opdateret med det nye system. Når der købes brugt presser, skal man derfor sikre sig, at presseren er opdateret med den nye knivkassette, siger Rasmus Pejs, indehaver af RP Maskinservice.

Lukkede drev

Svinghjulet på en Krone 1290 HDP XC vejer over 600 kg og for de fleste PTO-koblinger, kan det være noget af en udfordring at slå den i gang. For at aflaste traktorens PTO-kobling, er den brugte presser monteret med hydraulisk igangsætning af svinghjulet. Udstyret er i dag standardudstyr på Krone 1290 HDP XC, men når der kigges på en ældre presser, vil det være en god ide at se efter, om den er med hydraulisk igangsætning.

Drivlinjen i storballepresseren fra Krone består for det meste af drivaksler og gearkasser, der ikke kræver daglig vedligehold.

- Drivlinjen beskyttes mod overbelastning af en glidkobling ved svinghjulet og af automatiske koblinger ved både snitter og oppakker. Aktiveres en af de automatiske koblinger, tages gassen blot af traktoren, og når omdrejningerne falder, genindkobles snitteren automatisk og vil i de fleste tilfælde selv arbejde sig løs, uden at føreren behøver at forlade kabinen, siger Rasmus Pejs.

Indbygget kompressor

Krone anvender ikke som andre pressefabrikater en stor blæser til at renholde området omkring bindeapparaterne. Presseren er i stedet monteret med en kompressor, der via rør og slanger renholder vitale dele på presseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før presseren sættes til vinter, opfordrer Rasmus Pejs til, at den blæses fuldstændig ren for halm og smøres ind i olie. Vand fra en højtryksrenser kan let ende de forkerte steder, og derfor anbefaler han ikke at vaske presseren helt i bund. Er den fuldstændig sort efter sæsonen, kan skærme og lignende uden problemer vaskes af.