Krydderurter kan andet og mere end at tilføje smag til den mad, vi spiser. Den har også gavnlige effekter på fordøjelsen og meget andet.

Derfor er forskerne ved Aarhus Universitet i gang med at udvikle en planteblanding, som kan gavne smågrises tarme så meget, at de på sigt helt kan undgå at bruge antibiotika, zink og kobber i foderet. Det skriver Ingeniøren.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores fornemste mål er at kunne eliminere antibiotika, zink og kobber fra landbruget,

Martin Jensen, seniorforsker på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet

Det fortæller Martin Jensen, som er seniorforsker på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og slår sine folder på universitetets marker i Årslev på Fyn.

- Vi har en viden om, at nogle plantearter har en antibakteriel effekt, så vi håber, at de kan være med til at genetablere en sund tarm hos grisen. Vores fornemste mål er at kunne eliminere antibiotika, zink og kobber fra landbruget, men kan vi også bare bidrage en smule med at nedbringe forbruget, er det også interessant, siger Martin Jensen, seniorforsker på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet til Ingeniøren.

Kampen for at finde alternativer til antibiotika er nemlig øget i de senere år, i takt med at regeringen strammer op om brugen af antibiotika.

Frygten for udvikling af resistente bakterier er nu blevet så stor, at landbruget i første ombæring er blevet pålagt at skære 15 procent af antibiotikaforbruget over fire år, så vi mennesker ikke en skønne dag står med en infektion, hvor intet virker.