Lyt til artiklen:

Biprodukt fra mejerier kan måske afhjælpe fravænningsdiarré

00:00
Hastighed: ???x
02:34

At smågrise kan få problemer med diarré ved fravænning er et velkendt problem. Det skyldes typisk en opblæomstring af colibakterier i fordøjelsessystemet ved foder- og miljøskift. Derfor arbejdes der hele tiden på at finde gode måder, hvormed man kan holde forekomsten af diarré og brugen af antibiotika nede i perioden umiddelbart efter fravænning.

Nu vil forskere fra Aarhus Universitet undersøge, om permeat, der er en restvæske fra mejeriproduktion, kan benyttes til det formål. Det skriver universitetet på sin hjemmeside

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet YeastHealth vil forsøge at opgradere permeat til et gærprodukt via en enkel fermenteringsproces med gær og urea. Det skal give et tørt gærprodukt, der kan bruges som fodertilskud til smågrisene.

Desuden testes processens effektivitet og opskalering, gærproduktets kvalitet samt effekten på smågrisenes vækst og sundhed.

AU undersøger fodring

Forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet står for den del af projektet, som skal undersøge gærproduktets funktionelle egenskaber. De vil analysere produktets kemiske sammensætning og belyse sundhedseffekter hos smågrise.

- Vi vil lave forsøg med grise, hvor effekten af gærproduktet undersøges i smågrise, der bliver eksperimentelt inficeret med E. coli, og om gærproduktet kan reducere eller forhindre kolonisering af E. coli i tarmen og diarré, fortæller Nuria Canibe, der er ansvarlig for dette forsøg, og tilføjer:

- Vi vil også undersøge effekten af gærproduktet på grisenes tarmsundhed ved at tage prøver fra forskellige dele af tarmen fra grise, der går i en besætning, som er et mere 'udfordret' miljø, der afspejler praksis, siger Nuria Canibe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til slut skal gærproduktets produktivitet og reduktion af diarré afprøves under praktiske produktionsforhold.

Store perspektiver

Tilsætning af gærproduktet til smågrisefoder forventes at reducere forekomsten af fravænningsdiarre med op til 25 procent, hvorved antibiotikaforbruget reduceres og smågrisenes sundhed og velfærd forbedres.

Der er cirka 355.000 ton uudnyttet permeat til rådighed årligt på danske mejerier, som Lactolink omdanner til 10.650 ton gærprodukt, der kan afsættes til smågrisefoder i Danmark og i udlandet.

Med en forventet tilsætning på 200-300 gram gærprodukt pr. gris i perioden efter fravænning giver det mulighed for at forsyne op til cirka 40 millioner smågrise årligt.