Abonnementsartikel

Efter 30 år uden, og de sidste 20 år med fosfor- og kaliumgødskning af Udpiningsmarken ved Københavns Universitet, har forskerne nu kortlagt, hvordan forskelle i næringsstoftilførsel påvirker jord og afgrøder. Særligt den nye viden om samspillet mellem fosfor og jordfrugtbarhed kan være med til at ændre planteavlsrådgivningen om fosfor i fremtiden.

Forskerne på KU var lige ved at opgive ævred, da professor Niels Erik Nielsen døde i 2005 og efterlod sig de forsøgsarealer i Taastrup, der går under navnet Udpiningsmarken. Dengang vidste forskerne endnu ikke, hvad de skulle stille op med arealet, da Niels Erik Nielsen ikke havde været så flittig til at offentliggøre resultater om effekten af tilførte næringsstoffer. Og det var umuligt at afgøre forsøgets værdi. Heldigvis dukkede en stor papkasse med ringbind med noter og en gammel harddisk med data op, og forskerne fik nu adgang til mange års materiale om et unikt areal, der modsat resten af de danske landbrugsjorde ikke var gødet.

Resultaterne har gjort forskerne fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet i stand til at drage en række vigtige konklusioner omkring næringsstoftilførsel, som de mener kan bidrage til at målrette særligt brugen fosforgødninger i landbruget.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.