Lyt til artiklen:

Ny tørstofmåler sikrer korrekt afregning på biogasanlæg

00:00
Hastighed: ???x
03:36

Madsen Bioenergi er et biogasanlæg, der ligger ved Skive. Hver dag modtager biogasanlægget tonsvis af gylle med store lastbiler fra de omkringliggende griseproducenter og kvægbrug.

Madsen Bioenergi omdanner gyllen til grøn og bæredygtig bio-naturgas, der herefter ledes ud i det eksisterende naturgasnet, og nu har anlægget fået monteret et måleinstrument, som sikrer præcis afregning til landmændene gennem en pålidelig måling af tørstofindholdet, det skriver Tech Instrumentering i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Analyseinstrumentet udfører målingen på cirka to minutter, og det har betydet, at Madsen Bioenergi nu sparer en masse tid. Førhen blev måling af tørstof udført helt klassisk og traditionelt, hvilket betød en del manuelt arbejde med deraf følgende fejlkilder.

Eksempelvis skal gyllen først afvejes manuelt på en vægt, herefter anbringes gyllen i et varmeskab, hvor gylleprøven skal stå i et helt døgn. Så afvejes den indtørrede gylle, og tørstofindholdet skal beregnes.

En både arbejdskrævende og tidskrævende proces, der også involverer en del fejlkilder, da analysen skal udføres manuelt og alle mennesker laver fejl ind i mellem.

Sparer tid og er retfærdig

Nu foregår analysen automatisk med hjælp af instrumentet. Det sker på omkring to minutter, og fejlkilderne er minimeret, så landmanden og biogasanlægget er sikret en korrekt og retfærdig afregning af den leverede gylle.

- Vi er særdeles godt tilfredse men den nye gyllemåler fra Tech Instrumentering. Den sparer os for en masse arbejde, og nu er vi begyndt at tage prøver af samtlige vognlæs gylle, som vi modtager fra landmændene, fortæller Per Madsen fra Madsen Bioenergi. Per fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere tog vi kun lejlighedsvis stikprøver af gyllen og afregnede landmændene på basis af disse stikprøver. Men nu laver vi præcise gyllemålinger på samtlige vognlæs, og gylleprisen kan derfor beregnes mere nøjagtigt og dermed retfærdigt. Til glæde for både landmændene og os.

Gylle er guld

Hvor meget er den leverende gylle værd i kroner og ører? Det afhænger fuldstændigt af gyllens tørstofindhold, da det er tørstoffet, der udrådnes til bio-naturgas. Jo mere tørstof, der er i gyllen, desto mere bio-naturgas er det muligt at udvinde af gyllen. Derfor er en præcis og pålidelig måling af tørstofindholdet i gyllen vigtig for at få en retfærdig og nøjagtig afregning til de landmænd, der leverer gylle til biogasanlægget.

Tech Instrumentering har tidligere leveret flowmålere og andet udstyr til Madsen Bioenergi.

- Da vi tidligere har haft gode erfaringer med Tech Instrumentering og deres måleinstrumenter, så var det naturligt for os at kontakte dem og høre, om de kunne hjælpe os med at få etableret en hurtig og effektiv gyllemåler, siger Per Madsen og fortsætter:

- Nu har vi så fået installeret en måleløsning, der fungerer fint i dagligdagen, og som vi er godt tilfredse med. Muligvis vil vi hen ad vejen automatisere gyllemålingen yderligere, så får vi en mere automatisk proces, og det manuelle arbejde udgår helt. Vi overvejer at opgradere måleløsningen med automatisk prøveudtagning direkte fra lastbilen og herfra lede gyllen ind i et rørsystem, hvor gyllemålingen foretages inline, og analyseresultatet efterfølgende logges i en datafil. En sådan løsning vil give os endnu mindre manuel håndtering og derved spare endnu mere tid.