Lyt til artiklen:

Regeringen afviser borgerforslag om et dyrepoliti

00:00
Hastighed: ???x
03:39

Borgerforslaget om et selvstændigt dyrepoliti fik den 12. november 50.000 underskrifter og blev derfor behandlet i Folketinget.

I et skriftligt svar til Miljø- og Fødevareudvalget afviser justitsminister Peter Hummelgaard at gå videre af det spor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er enig med borgerne bag forslaget i, at myndighederne skal have de redskaber, der gør det muligt at sætte hurtigt ind i tilfælde af vanrøgt af dyr, men det er efter min vurdering uhensigtsmæssigt at etablere et egentligt dyrepoliti. Det vil betyde, at vi bevæger os væk fra det såkaldte enhedspoliti, vi har i Danmark, skriver Peter Hummelgaard i sit svar til Folketingets udvalg.

Borgerforslaget blev 1. behandlet i Folketinget den 28. november.

Krav om dyrepoliti skal drøftes i Folketinget

Se også:

Krav om dyrepoliti skal drøftes i Folketinget

12 særlige enheder

Der er i landets 12 lokale politikredse etableret særlige enheder, der har ansvaret for at håndtere anmeldelser og varetage det opsøgende arbejde i forbindelse med dyrevelfærdssager.

Derudover er der tre regionale specialiserede dyrevelfærdsenheder, som har til formål at sikre en proaktiv og opsøgende indsats på dyrevelfærdsområdet for at kunne forebygge og opfange større og mere komplekse sager på dyrevelfærdsområdet.

Dyrevelfærdsområdet varetages endvidere af politiets tre regionale tungvognscentre med specialiserede færdselsbetjente, der er særligt uddannet til at udføre kontrol af dyretransporter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er der med henblik på at sikre en ensartet og effektiv sagsbehandling i dyrevelfærdssager etableret en landsdækkende juridisk enhed og en landsdækkende politifaglig enhed i Midt- og Vestsjællands Politi, der har det overordnede landsdækkende ansvar for de politifaglige og administrative juridiske opgaver på dyrevelfærdsområdet.

Hestens Værn

Bag borgerforslaget står blandt andet Hestens Værn og Dansk Ride-Instruktør Forening, som begge oplever, at politikredsene har meget forskellige procedure for, hvordan de behandler og efterforsker sager om dyremishandling og vanrøgt af dyr.

- Vi vil have, at der bliver trykket på den røde knap, så både politiet og Fødevarestyrelsen rykker ud med det samme og tilser dyrene. Hvis myndighederne ikke rykker ud med det samme, kan man risikere, at bedriftsejerne kan nå at flytte dyrene eller tage andre forholdsregler, siger siger Julie Fjeldborg, formand for Hestens Værn, dyrlæge, og underviser på Universitetshospitalet for Store Husdyr på Københavns Universitet.

Politiet skal prioritere

Justitsministeren mener, at et opgør med enhedspolitiet vil indskrænke politikredsenes muligheder for selv at tilrettelægge og prioritere varetagelsen af politiets opgaver.

- Det er helt afgørende, at politiet har mulighed for at råde over kredsenes samlede ressourcer og foretage de nødvendige prioriteringer, når der er behov for det. Regeringen kan på den baggrund ikke støtte beslutningsforslaget, skriver ministeren i sit svar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig med at ministeren afviser at oprettet et egentligt dyrepoliti, takker han borgerne bag borgerforslaget for at sætte fokus på dyrevelfærdsområdet.

- Som jeg nævnte under 1. behandlingen af beslutningsforslag er vi som samfund forpligtet til at tage os ordentligt af dyr, og vi skal løbende overveje, om der er behov for at iværksætte yderligere tiltag på området, skriver Peter Hummelgaard.

Forslag om dyrepoliti får stor opbakning

Se også:

Forslag om dyrepoliti får stor opbakning