Lyt til artiklen:

Fremgang i Europa for grønne fødevarer

00:00
Hastighed: ???x
03:35

90 danske virksomheder og organisationer inden for plantebaserede fødevarer udgør brancheforeningen Plantebranchen, som netop har gennemført en analyse blandt medlemmerne. Analysen viser blandt andet forventningerne til fremtiden, skriver Plantebranchen i en pressemeddelelse.

74 procent siger i analysen, at de forventer en stigende omsætning i 2024 i forhold til 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Optimismen i plantebranchen vokser igen og bygger blandt andet på markant vækst i markedet for plantedrikke - både herhjemme og internationalt - samt det faktum, at forbruget af kød falder. Forbrugerne ændrer altså vaner i en mere klimavenlig spiseretning, selv om der de seneste år har været benspænd undervejs, siger Frederik Madsen, som er sekretariatschef i Plantebranchen.

En midlertidig opbremsning i den grønne omstilling af danskernes madvaner har blandt andet handlet om corona og inflation med stærkt stigende fødevarepriser til følge, men også om tilgængelighed i supermarkedet, pris og kvalitet.

Nu er der fornyet optimisme hos plantebranchens medlemmer. Den understøttes blandt andet af en europæisk opgørelse fra GFI Europe over solgte plantebaserede fødevarer i 2022 sammenlignet med animalske fødevarer. Her steg de plantebaserede drikke med seks procent (målt på antal styk), mens mælken faldt med fire procent. Plantebaserede alternativer til kød steg med en enkelt procent, mens kødet faldt med fire procent.

Plantedrikke

Med hensyn til plantedrikke har kommunikationsdirektør Lars Aarup fra Coop blandt andet meldt ud, at kæden forventer, at salget af plantedrikke stiger 19 til 20 pct. i år sammenlignet med forrige år.

Henrik Lund, som er direktør for Naturli' og formand for Plantebranchen, oplever især den markante stigning inden for plantedrikkene, men også en stor interesse for nye plantebaserede produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når der er uro i verden er der en tendens til, at mange for en stund vender tilbage til de vaner, vi har haft fra barnsben. Den gode nyhed er imidlertid, at forbrugerne igen retter blikket mod de plantebaserede fødevarer og er bevidste om, at de sætter et langt mindre klimaaftryk end de animalske. Derfor håber jeg også, at der kommer fart under et nyt statskontrolleret klimamærke, så forbrugerne bliver hjulpet til at træffe flere klimavenlige valg i supermarkedet, siger Henrik Lund og fortsætter:

- Forbrugerne ønsker den grønne omstilling. Og når de opdager, at de plantebaserede fødevarer smager fuldt ud lige så godt som de traditionelle og kvalitet samt pris selvfølgelig også er i orden, så slår de blivende ændringer af forbrugernes vaner igennem som nu, siger han.

Svampebøf

Planteslagterne er blandt andet kendt for deres økologiske grøntsagsprodukter, Svampebøffen og Dild-dellen. Virksomheden har i 2023 oplevet en vækst på 50 procent i detailhandlen og 75 procent i foodservice, og forventer ligeledes fremgang i 2024.

- Vi har som producenter et stort ansvar - sammen med detailhandlen - for at fremme de grønne fødevarer. Vi skal som producenter lave fantastiske fødevarer, som forbrugerne har lyst til at spise, og detailhandlen skal give plads til den gode kvalitet på hylderne. Hvis kvaliteten er på plads, så vil efterspørgslen uundgåeligt også stige igen, siger direktør Emil Andersen.