Lyt til artiklen:

Ved du hvornår PTO'en skal smøres? Det kan en billig sensor fortælle dig

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Det er ofte en udfordring at afgøre, hvornår en PTO-aksel skal smøres, da traktortimerne sjældent stemmer overens med den faktiske køretid for PTO'en. Enten smører man, når det passer med en pause eller efter en dags arbejde, eller også glemmer man det. Især hvis PTO'en ikke bruges regelmæssigt. Dette kan føre til både oversmøring og undersmøring, hvilket potentielt kan påvirke levetiden og pålideligheden af kraftoverføringen, som er en dyr komponent. Men er der en prisvenlig løsning i stedet for de dyre overvågningsenheder, der normalt findes på markedet?

Svaret er i øjeblikket ja, ifølge firmaet Walterscheid, og løsningen er både simpel og økonomisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Denne lille sag skal bare monteres og så hente app'en ned, så er du klar på at tælle PTO-timerne. Foto: Esben Henneberg.

- Det er noget der på vores kraftoverføringer bliver en standard løsning, for den er jo for billig til at lade være med at have på, men de er til at købe så man selv kan sætte på sin egen kraftoverføring af andre mærker eller roterende dele man ønsker at måle, siger Marcus Hochhäuser der er produktansvarlig hos Walterscheid.

En sensor, der let kan monteres på en PTO-aksel med et par skruer og huller, koster kun 375 kr for et sæt med to sensorer, og der følger en gratis app med. Men hvordan håndterer den de rystelser, den får, når den ikke er i brug? Svaret er, at den også tæller dem.

Sensoren måler to vigtige faktorer: rystelser (som angiver maskinens bevægelse) og omdrejninger på PTO-akslen. Ved hjælp af disse data beregner sensoren timetallet, samtidig med at den sender informationen til appen, så alle, der er logget ind, kan se de opdaterede data på deres mobiler. Så snart du er inden for rækkevidde med din bluetooth-enhed og har Walterscheids Connected Services-app åben, kan du nemt overvåge timetallet.

- Ja der findes da andre løsninger, men det er jo større overvågninger over kraftoverføringen, med alle mulige data-ting, som er vældig smart, men noget så simpelt som at få smurt den korrekt, er noget som folk efterspøger en billig metode til og det har vi her, siger Marcus Hochhäuser.

Hvorfor bør man overveje denne løsning? Både oversmøring og undersmøring af en PTO-aksel er uhensigtsmæssigt. Oversmøring medfører øget tidsforbrug, forurening og højere omkostninger til fedt, hvilket kan skade kraftoverføringen. Undersmøring reducerer markant levetiden for en PTO-aksel. Sensoren håndterer dette ved at sende en alarm som notifikation, når det er tid til smøring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Appen fungerer som et servicehæfte, hvor du let kan tilslutte nye sensorer og overvåge eksisterende. Sensoren er udstyret med et lille knapcellebatteri, der holder strøm i cirka 12 måneder og er nemt at udskifte. Den sender selv en alarm til appen, når det er tid til udskiftning.

Sky-løsningen hjælper med at opretholde timetallet, selvom flere chauffører bruger PTO-akslen. Når data sendes til skyen, distribueres det til alle medarbejdere, der er logget på appen under samme virksomhed. På denne måde er redskabet, eller PTO-akslen, altid opdateret med det korrekte timetal.