Lyt til artiklen:

Fra tilbehør til efterspurgt redskab

00:00
Hastighed: ???x
03:42

Top-Cutter Twin består af to lukkede valser, der er monteret med seks spiralformede knive. Den leveres i arbejdsbredde på tre til seks meter, og den leveres også i en Solo-version med en enkelt valse.

- Det er faktisk en sjov historie, at et tilbehør, som vi udviklede som forredskab til tromler og tallerkenharver, har udviklet sig til et redskab. Top-Cutter-valsen blev i sin tid udviklet til at neddele majsstubbe og andet plantemateriale før en egentlig jordbearbejdning. Valsen erstatter ofte en overkørsel med en brakpudser og ved at konstruere Top-Cutter som et selvstændigt redskab, har kunderne mulighed for at anvende redskabet solo eller montere Top-Cutter i fontliften og anvende den samme med et stubbearbejdningsredskab bag på traktoren, siger Heine Christensen, teknisk direktør hos He-Va.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produceret på Mors

Valserne på Top-Cutter har en diameter på 390 millimeter, og de spiralformede knive er monteret omkring et lukket rør.

rich-media-2
He-Va præsenterer på Agritechnica en Triple-Tiller, der er monteret med fjedreudløsere, der er udviklet og produceret på Mors. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

- Top-Cutter arbejder bedst, når både jorden og planterester er tørre. Men den kan også arbejde i fugtig jord, hvor opbygningen over det lukkede rør forhindrer, at jorden pakker i valsen. De spiralformede knive producerer vi på Mors, hvor de laserskæres ud af Hardox-plader. Den spiralformede facon betyder, at redskabet ikke hopper, og på Top-Cutter Twin monteres valserne, så de løber hver sin vej. Det øger redskabets aggressivitet og sikrer, at alle planterester findeles, siger Heine Christensen.

Fjedre made by He-Va

Hos He-Va registrere man en øget efterspørgsel på kraftige stubharver, der kan gå 20-30 centimeter i jorden.

- I det segment har vi den populære Triple-Tiller, der leveres i arbejdsbredder på tre til seks meter. For at være sikker på at kunne holde en konstant arbejdsdybde, har vi skiftet fra en ekstern leverandør og til egenproducerede tænder. Tænderne er med fjedreudløsere og har et udløsertryk på 560 kilo, hvilket er cirka 100 kilo mere end på de tidligere modeller.

rich-media-3
Fjedrene der produceres af He-Va har en udløsertryk på 560 kg. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Græsmarker i fokus

He-Va Grass-Combi er også et redskab, hvor dele af redskabet har været anvendt som forredskab på virksomhedens tromler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Grass-Combi er en kraftig strigle, der er designet til pleje af græsmarker. Redskabet kan monteres med frøsåudstyr og kan både anvendes som soloredskab eller i kombination med en tromle. der kan kobles efter Grass-Combi, siger Heine Christensen.

Grass-Combi kan også anvendes til strigling og fordeling af planterester i stubmarker.

Stor interesse for grubbesået raps

He-Va var et af pionererne i grubbesåning af raps. På Agritechnica præsenterer virksomheden en Sub-Tiller grubber, der er fuld ekviperet til etablering af raps.

- Grubberen er monteret med udstyr til placering af gødning og med såskær til en nøjagtig placering af frøene. Sub-Tiller leveres med arbejdsbredder på tre til syv meter og både som liftophængt og som bugseret, siger Heine Christense og tilføjer:

rich-media-5
He-Va registrer stor efterspørgsel på virksomhedens Sup-Tiller med udstyr til etablering af raps. Foto: Helge Plougmann Nielsen

- Grubbesåning har udviklet sig fra at være noget ekstensivt til at være en meget sikker etablering af raps. Specielt i år med store nedbørsmængder, viser metoden for alvor sit værd, og så er det en hurtig etableringsmetode i en periode, hvor der er travlhed med at høste.