Lyt til artiklen:

Bomech præsenterer variabel slangebom

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Den nye slæbeslangebom fra hollandske Bomech indeholder flere unikke detaljer, der ikke tidligere er set på en bred slæbeslangebom. Den maksimale arbejdsbredde er 36 meter, og mindste arbejdsbredde er 21 meter. De 21 meter er præcis den bredde bommen har, når de to sidefløje foldes ud. Herfra kan bombredden forøges med 7,5 meter til hver side.

- De 7,5 meter er monteret foran den faste del af bommen, og når der er behov for en bredere bom, skydes den forreste bom enten hel eller delvis ud. Udskuddet er teleskopisk, og det foretages af en hydraulikmotor med et tandhjul, der trækker bommen i en tandstang, siger Rens van Rossum, Bomeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det teleskopiske udskud betyder, at den hollandske bom kun har de to drejeled inde ved vognen, og når der køres på eksempelvis 36 skydes de ekstra meter ud samtidig med at bommen foldes ud.

Derved kan bommen på 36 meter foldes ud på 35-50 og det tager 50-55 sekunder at folde bommen. sammen.

rich-media-2
Et genialt mekanisk system får slangerne til at vippe ned og op, efterhånden som bomme gøres henholdsvis bredere og smallere. Når bommen er foldet sammen til transport er den under tre meter bred. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Automatisk løft og afblænding

Et ret simpelt mekanisk system får de enkelte slanger til vippe ned efterhånden som de ekstra 7,5 meter skydes ud. Når bommen trækkes sammen vipper de automatisk den modsatte vej og låses fast i lodret position.

- Det forhindrer slangerne i at dryppe, og samtidig med at de vipper op, lukkes der også automatisk for gyllen. Det betyder at vi med den nye bom kan ændre arbejdsbredde til 21, 24, 27, 30, 33 og 36 meter uden at føreren behøver at forlade førerkabinen. Springene på tre meter er udelukkende breder der er programmeret i computeren, for i princippet kan arbejdsbredden indstilles med et interval på de 25 centimeter, som der er imellem slangerne, siger Rens van Rossum.

Bommen er stabiliseret med wire, og Bomech arbejder også med fire højdesensorer, der holder bommen i den indstillede højde, og som kan justere bommen både under og over vandret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afblænding med luft

Den nye bom fra Bomech er også monteret med en smart form for afblænding af slangerne i plejespor.

Systemet betjenes med trykluft og består i sin enkelthed af en inderdel - og en yderdel. Når der tilføres lufttryk imellem de to dele trykkes gummislangen i inderdelen sammen, og der lukkes for gyllen. Gummislangen er produceret i et materiale, der ikke deformerer, når det trykkes sammen. Det sikrer et frit flow af gylle, i samme øjeblik ventilen åbnes.

- På den udstillede bom er ventilerne monteret ved plejesporene, men Rens van Rossum fortæller, at Bomech allerede nu tester systemet til sektionering af gyllebomme. Forventningen er, at Bomech allerede næste år kan levere slangebomme med GPS-sektionskontrol med delbredder på 1,5 meter.

Selve bommen er klar til at gå i produktion, og Bomech forventer at levere de første bomme i foråret 2024.

rich-media-4
Bomech afblænder gylleslanger i plejespor med ventiler der betjenes med trykluft. Virksomheden tester i øjeblikket bomme, hvor afblændingen sker med GPS og i bredder på 1,5 meter. Foto: Helge Plougmann Nielsen.