Lyt til artiklen:

Nedrivningsfirmaer skal fjerne minkfarme efter tidligere brud på asbest-regler

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Minkene er aflivet for længst, og nu skal over 1.200 minkfarme rundt om i landet fjernes. Mange af farmene har gamle eternittage, der har asbest i sig. Det skriver Fagbladet 3F

Nedrivningen af farmene har været i udbud. De seks virksomheder, som statens bygningsstyrelse har udvalgt til at udføre nedrivningsopgaverne til en forventet pris på 3,7 milliarder skattekroner, har alle brudt reglerne om arbejde med netop asbest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De seks udpegede virksomheder har hver især overtrådt regler om asbest minimum to gange og samlet set mindst 37 gange siden 1. januar 2018. Det viser aktindsigter, som Fagbladet 3F har fået hos Arbejdstilsynet. Maskinbladets søstermedie Maskinteknik har efterspurgt samme aktindsigt, men endnu ikke fået svar fra Arbejdstilsynet.

"Hul i hovedet"

Valget vækker kritik hos 3F, som organiserer håndværkere, der blandt andet arbejder med nedrivning.

- Det her er jo helt hul i hovedet. Ikke nok med, at det er fuldstændigt tonedøvt over for, hvor farligt og vigtigt det er, at vi får fjernet asbest på en sikker måde, så er det på skatteborgernes regning, at der skal finansieres virksomheder, der flere gange har brudt loven om asbest og har sat profit over menneskers liv og sundhed, siger Lene Krabbe Dahl, der er forbundssekretær i 3F og har politisk ansvar for arbejdsmiljøområdet til Fagbladet 3F.

Hvert år koster asbest over 300 mennesker i Danmark livet, hvilket er flere, end der dør i trafikken. Forbundssekretæren forventer at få en redegørelse for denne "groteske afgørelse", som hun kalder den. Hun mener, at virksomheder bør stilles til regnskab for at bryde loven.

Første minkfarm rives ned inden årsskiftet

Se også:

Første minkfarm rives ned inden årsskiftet

Formand: Virksomhederne kan håndtere det

Alle seks udpegede virksomheder er medlem af nedrivningssektionen under Dansk Industri, fremgår det af sektionens hjemmeside ifølge Fagbladet 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt set synes vi ikke, at det er godt nok, at der er påbud. Det er det, vi arbejder imod, siger DI-sektionens formand, Thomas Kingo Karlsen til Fagbladet 3F.

Synes du, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, at de seks virksomheder er blevet udvalgt til opgaven?

- Ja, det føler jeg mig ikke det mindste i tvivl om. Fordi jeg ved, at det er nogle af de virksomheder, der gør det største arbejde inden for det her område, blandt andet med arbejdsmiljø. Det er nogle af dem her, der virkelig vil lave det både miljø- og arbejdsmiljømæssigt korrekt. Så jeg er ikke i tvivl om, at de her virksomheder kan håndtere det, siger Thomas Kingo Karlsen.