Lyt til artiklen:

Rusland indfører øjeblikkeligt importforbud mod planter og frø fra Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Med kort varsel og allerede fra i dag har de russiske myndigheder indført importforbud mod certifikatpligtige planter og planteprodukter, herunder frø, som eksporteres fra Danmark.

Landbrugsstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at den russiske Veterinære- og plantesundhedsmyndighed Rosselkhoznadsor har oplyst, at importforbudet skyldes fund af uønskede ukrudtsfrø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Konsekvensen af fundet er langt udover praksis for hvad vi ellers ser. Fundet udløser et meget bredt russisk importforbud på planter og planteprodukter, som eksporteres fra Danmark, og som ved eksport skal være fulgt af et plantesundhedscertifikat. Det omfatter både danske og ikke danske varer, skriver Landbrugsstyrelsen.

Kina åbner for import af grisekød fra Rusland

Se også:

Kina åbner for import af grisekød fra Rusland

Landbrugsstyrelsen vurdere at konsekvenserne af importforbuddet er betydeligt mindre, end den potentielt kunne have været. Det skyldes, at en række varer, som potteplanter og juletræer, allerede er omfattet af EU-sanktioner mod eksport til Rusland.

De eneste certifikatpligtige planter og planteprodukter, som indtil i dag er blevet eksporteret fra Danmark til Rusland, er frø til udsæd. Frø er ikke omfattet af EU-sanktionerne, men eksporten har været kraftigt faldende i forbindelse med krigen mellem Rusland og Ukraine.

- Landbrugsstyrelsen oplever generelt, at de russiske myndigheder har mere omfattende krav og mere administrativt tunge procedurer, sammenlignet med andre lande. Desuden arbejdes der for, at indføre skrappere og mere ensartede krav for de ydre grænser af hele EAEU (Den Eurasiske Økonomiske Union), som Rusland er medlem af. Et af målene er, at sikre en højere grad af selvforsyning, som Rusland har arbejdet på i en længere årrække, lyder det fra styrelsen.