Lyt til artiklen:

Regn forlænger gyllesæsonen i 49 kommuner

00:00
Hastighed: ???x
01:43

I de kommuner, hvor det regner meget i uge 21-38, kan der udbringes flydende organisk gødning på visse arealer helt frem til 15. oktober. Den almindelige frist er 1. oktober. Flydende organisk gødning er blandt andet gylle, det skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Betingelserne er, at nedbøren i uge 21-38 er over normen samtidigt med, at nedbøren i uge 30-38 er 30 procent over normen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år er dette tilfældet i præcis halvdelen af landets kommuner, 49 kommuner, hvor perioden er forlænget. Der er dermed også 49 kommuner, hvor det ikke har regnet så meget, at reglen gælder.

Også halmludning

En anden nedbørsafhængig regel afgør om man må lude halm med ammoniak. Antallet af nedbørsdøgn i uge 31 - 37 er afgørende for, om det er tilladt at lude halm med ammoniak. I år kan der ludes halm med ammoniak i 89 kommuner i Danmark. Her har der i perioden været nedbør i mere end 14 dage ud af sammenhængende 21 dage.

Miljøstyrelsen offentliggør nedbørsdata fra DMI ugentligt, så der er mulighed for at se, hvor og hvornår de nedbørsafhængige regler gælder.

Se nedbørsmængder og læs mere om nedbørsdata og reglerne her