Lyt til artiklen:

Debat: Landbrugets kvælstofforbrug kender vi - men hvad med kommunernes udledning?

00:00
Hastighed: ???x
01:20

Det er vanskeligt at helbrede en patient, hvis man bliver ved med at give den forkerte medicin. Derfor virker det besynderligt, når landbruget sommer efter sommer bebrejdes for iltsvind i de danske fjorde, mens kommunerne får lov at fortsætte deres massive spildevandsforurening.

Én ting er, at algevæksten i vandmiljøet er styret af fosfor fra de danske rensningsanlæg og intet har med landbrugets udledninger at gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget andet og lige så centralt i debatten er, at vi jo rent faktisk kender gødnings- og dermed kvælstofforbruget i dansk landbrug. Hvert eneste kilo kvælstof, som vi landmænd bruger for at give markens afgrøder næring, er en del af et godkendt gødningsregnskab.

Vi landmænd er således gennemreguleret helt ned i decimalerne - modsat kommuner og forsyningsselskaber, hvor manglende kontrol og ingen sanktioner for overtrædelser betyder, at man reelt ikke kender omfanget af udledninger. Da man ved, at en stor del fosfor kommer fra spildevandet, er det tankevækkende, at reguleringen på dette område er ganske fraværende.